Junts pel Sí branda els perjudicis i el dèficit d'infraestructures
Culpa el PSOE i el PP de boicotejar el corredor mediterrani i planteja la gestió descentralitzada de ports i aeroports
Sense deixar d'insistir en la necessitat de perdre la por davant la repetida amenaça de la sortida d'una Catalunya independent de la Unió Europea, Junts pel Sí va focalitzar ahir el missatge sobre el dèficit inversor i els perjudicis que rep Catalunya per la gestió centralitzada i polititzada de les infraestructures per part de Madrid. Des del port de Tarragona, Raül Romeva i Germà Bel van carregar contra el boicot de La Moncloa al corredor mediterrani, la falta d'inversions en la xarxa ferroviària catalana, amb rodalies com a paradigma, i van reivindicar la gestió dels ports i aeroports des del propi territori i de manera descentralitzada. La xifra: Catalunya rep el 10% dels recursos en aquest àmbit quan representa el 16% de la població de l'Estat i el 19% del PIB.
Bel va esgrimir la negativa estatal a prioritzar el corredor mediterrani com a prova que serà “impossible canviar Espanya”. El cap de cartell per Tarragona va denunciar que tant el PP com el PSOE van decidir “perjudicar” els propis interessos de l'Estat amb l'intent de prioritzar el corredor central perquè no es construís una infraestructura que també beneficiava Catalunya. Romeva hi va afegir que el fet que l'Estat sigui el segon del món amb més quilòmetres d'alta velocitat després de la Xina “només s'entén des del despropòsit més gran”.
Romeva i Bel també van escenificar les discrepàncies que conviuen a la candidatura entre CDC i ERC sobre BCN World. Preguntats sobre el projecte, Bel va argumentar que crearà riquesa i llocs de treball al territori, si s'impulsa amb la condició que no esdevingui “el Benidorm de la Costa Daurada”. Romeva va precisar, però, que el tema està “congelat” fins que no hi hagi un mandat ciutadà al respecte.
Al vespre, en un míting a la Rambla Nova de Tarragona, Mas va reclamar una “majoria molt clara” que es llegeixi com una victòria de la sobirania i de la llibertat a Madrid i Brussel·les. El número 4 de la candidatura va advertir que els catalans no són “propietat de ningú” i els va instar a “plantar cara”. És una manera de “retre homenatge”, segons va dir, a tots aquells que també ho van fer i que “ens van permetre arribar on hem arribat”. La republicana Marta Rovira, número 9 per Barcelona, va advertir que mentre alguns escolten els “cants de sirena” d'un hipotètic canvi a l'Estat, es beneficien les elèctriques o es rescaten bancs “que han abusat de la bona fe de la gent”. “No podem continuar en aquest mentrestant”, va etzibar.