El govern de Badalona allarga la mà al PSC
Li ofereix la direcció de l'empresa municipal Engestur i els socialistes l'accepten
Christian Carneado ocuparà el lloc
De cap de les maneres volen parlar de “pacte encobert” però la realitat és que només un acostament entre el govern de Badalona (Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA) i el PSC ajuda a entendre l'oferta que l'executiu local ha fet als socialistes. El govern badaloní deixarà en mans del PSC la direcció de l'empresa municipal Engestur, l'ens executor d'una part important de la política urbanística.
Tot i que falta tancar alguns serrells que no sembla que ara per ara puguin fer trontollar l'acord, el PSC assumirà dimarts, quan s'ha de celebrar el consell d'administració d'Engestur, la responsabilitat de la societat. Christian Carneado, llicenciat en ciències mediambientals, número 8 en les darreres eleccions municipals i membre de la direcció local del partit, assumirà el càrrec de conseller delegat i rellevarà qui havia estat persona de confiança del PP en l'anterior mandat, Tomás Vizcaíno.
Per a cap de les parts implicades aquest acord obre les portes a l'aterratge dels socialistes al govern de Badalona, on els quatre regidors del PSC tenen la clau al ple municipal (l'executiu municipal està integrat per deu edils i la majoria està situada en catorze). D'aquesta aritmètica en són conscients totes les forces que governen la ciutat i per aquest motiu haurien protagonitzat aquest acostament al PSC, un partit que no es va incorporar a l'equip que dirigeix l'Ajuntament perquè va considerar, si més no d'entrada, que l'oferta rebuda era insuficient. Aquelles negociacions entre totes les parts van acabar com el rosari de l'aurora, després que els socialistes acceptessin finalment l'oferta que se'ls feia i el govern els informés que ja era tard i que ja no comptava amb ells.
El regidor del PSC i secretari d'organització del partit, Rubén Guijarro, assegura que aquest acord per dirigir Engestur no és un intercanvi de cromos: “Ens l'han ofert perquè valoren la nostra capacitat de gestió, no perquè l'oferta incorpori un altre tipus d'acord.” El PSC, segons Guijarro, ha exigit “mans lliures per dirigir l'empresa”. “No acceptarem cap ingerència política”, sosté.
El tinent d'alcalde i membre de Guanyem Badalona en Comú Jose Téllez creu que aquest pacte “demostra que estem creant un clima de confiança amb el PSC per tirar endavant la ciutat”. Les darreres eleccions municipals van deixar un Ajuntament fragmentat, un fet que obliga el govern a dependre del PSC o del PP de Xavier García Albiol per obtenir la majoria absoluta. Els populars van ser desbancats per la suma de les esquerres, tot i guanyar clarament els comicis. És gairebé impossible que el govern s'entengui amb el PP, ni tan sols de manera puntual. En l'executiu local, doncs, han anat prenent consciència del paper cabdal que tenen els socialistes. “Sols no podem governar i el PSC va votar a favor de la investidura de Dolors Sabater”, recorda Téllez.
Actualment, les polítiques en matèria d'Urbanisme depenen de l'àmbit Badalona Habitable, en mans d'ERC. El regidor que lidera l'àmbit, Oriol Lladó, respon a la petició del PSC de tenir mans lliures per treballar: “No es tracta de parlar en aquests termes sinó de treballar plegats des d'una relació de confiança.” Lladó troba “interessant reforçar el treball conjunt entre el govern i el PSC” i també és dels que neguen que hi hagi un pacte encobert. Si finalment l'opció del pacte se situés sobre la taula, mai seria abans de les eleccions de diumenge.