Política

Per què hem de votar Sí

Per ser capdavanters en recerca i innovació

Catalunya supera el potencial d'innovació tant de la Unió Europea com de la resta de l'Estat espanyol

Amb la independència, sense les restriccions espanyoles, farem camí en l'excel·lència

Els catalans tenim fama d'innovadors. Si bé és cert que Catalunya té un potencial molt important i és un país que ha assolit grans fites en la recerca i la innovació en l'àmbit mundial, encara estem molt lluny d'assolir el nostre cim màxim.

Economistes per la Independència, la sectorial econòmica de l'ANC, assegura que “la nova Catalunya tindrà el talent com un dels pilars que sustentin l'èxit econòmic”. Segons els economistes, “la Catalunya independent estarà en condicions de millorar l'excel·lència en la producció científica i també en la capacitat de convertir la ciència en valor afegit a les empreses”.

Tot i que la producció científica catalana és l'1% de la producció científica mundial –és deu vegades més del que li correspon per nombre d'habitants, i la quarta part de la producció total de l'actual Estat–, Catalunya no té llibertat plena per prendre decisions importants en política científica. Això és el que canviarà amb la consecució d'un estat propi. Només dependrà de les institucions i de les empreses catalanes assolir els nivells d'excel·lència en recerca i innovació.

El potencial hi és. L'índex Altran de potencial d'innovació conclou que el 2014 Catalunya superava un 12% el potencial d'innovació de la UE i un 10% el de l'Estat espanyol. Disposa d'un potencial similar al d'Alemanya o el Regne Unit.

Aquest mateix índex recull que, tot i que Catalunya està per sobre de la mitjana espanyola, necessita millorar la inversió en R+D si vol arribar a la mitjana europea, que és d'un 2,06%. Catalunya hi inverteix un 1,51% del PIB. Tot i haver disminuït respecte del 2013 un 2,6 el percentatge destinat a R+D, continua al davant de l'Estat, que ha reduït la inversió un 2,3%.

Catalunya està per sobre de la mitjana, segons l'índex Altran, en població activa amb estudis superiors; així com el pes del treball en serveis d'alta tecnologia està per sobre del de l'Estat i el de la Unió. Està per sota de la mitjana europea, però per sobre de l'espanyola, en relació amb la incorporació d'investigadors al sector privat empresarial, com a element per augmentar el pes de les empreses en R+D.

Finalment, les empreses catalanes són líders europees pel que fa a la incorporació de la banda ampla, cosa que serveix per millorar la competitivitat empresarial.

12% és el percentatge en què Catalunya supera el potencial d'innovació de la Unió Europea Líders Les companyies catalanes són líders europees pel que fa a la incorporació de la banda ampla a seus i fàbriques

La clau la tenen les empreses

Tot i que les institucions catalanes reconeixen que els queda molta feina per fer, tant les administracions públiques com els auditors de l'índex de potencial d'innovació coincideixen que la clau del salt endavant que ha de fer el Principat la té l'empresa privada. Consideren que les empreses no participen prou en inversió en R+D regional, a diferència del que passa en altres països, que són els que lideren la innovació, especialment els nòrdics. Els autors de l'estudi sobre la situació de Catalunya en el context europeu conclouen que s'han d'arbitrar les mesures necessàries per evitar que hi hagi més descensos en la inversió en recerca i innovació, sobretot en l'àmbit empresarial privat. Cal tenir en compte que entre el 2011 i el 2014 el percentatge d'inversió sobre el PIB al Principat va passar d'un 1,70% a l'1,51% actual, en contra de la tendència a l'alça que hi va haver en el període 2007-11.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.