Política

Vénen a Barcelona per aigualir la festa

TVE i Antena 3 remarquen que la majoria del sí és insuficient

Els tertulians auguren que és la fi política del president

Conscients que Catalunya feia història, les principals teles espanyoles van cobrir la jornada com pertoca a un esdeveniment “transcendental”, un dels adjectius més escoltats en els informatius, igual que “plebiscitàries”, referint-se a unes eleccions “autonòmiques”, s'afanyaven a remarcar, però que Artur Mas havia convertit en un “pols independentista”.

Un desplegament molt diferent del que van fer en els comicis del 2012, sobretot TVE: Pedro Carreño, del Telediario, presentava des de la Torre Mapfre de Barcelona, i havien preparat deu connexions amb punts d'interès. Detalls del Telediario: la foto de Pujol “en un col·legi de la zona alta diferent d'on votava fins ara”. Van incloure-hi unes declaracions del ministre de l'Interior, Fernández Díaz, en què afirmava que havia de sortir un “Parlament que no divideixi”. Mentrestant, Antena 3 i Telecinco remarcaven “el contingut polític de les declaracions”, sortint de votar, dels “líders independentistes”. A diferència de fa tres anys, TVE va fer un especial electoral per La 1 i hi van convidar una veu independentista, Anna Arqué. Començava l'escrutini i Sergio Martín, el director del canal 24 Horas i moderador, en un atac de poesia i, també d'estima, va fer un comentari a part per mostrar com n'era de “ben bonica” la plaça de Colom, en una imatge nocturna, paisatge de fons de la tertúlia. Ja en l'anàlisi, Fermín Bocos remarcava que era un “suport feble” per emprendre un “procés constituent”, dit amb mitja rialla. Bocos es dirigia a Arqué amb certa condescendència i en lloava la naturalesa optimista. El resum de la nit era que s'havia derrotat l'independentisme. I Fernando Ónega es mostrava preocupat per l'auge del “vot radical” referint-se a la CUP.

El desembarcament de les teles a Barcelona es va fer evident amb al grup Atresmedia. La Sexta va fer de la Casa Batlló el seu quarter general i Susanna Griso moderava la tertúlia d'Antena 3 des del Parlament. A La Sexta, García Farreras, amb música èpica de fons, va cantar, com si fos un gol de Madrid, la pèrdua d'un diputat de Junts pel Sí, amb el 50% dels vots escrutats, que havia guanyat C's. L'acompanyaven, entre altres, Eduardo Inda, que ho va resumir gràficament: “Gatillazo independentista”, i va reblar: “Mas ja està fent les maletes per anar a treballar al Canadà.” A l'altra punta del periodisme espanyol, Ignacio Escolar concloïa: “Si això és un plebiscit, Mas i Junqueras l'han perdut.” Tenien clar els triomfadors de la nit: C's, i feien notar el paper de la trista figura del PP. A Antena 3, Campo Vidal demanava un “bany de realisme”ja que “les forces independentistes havien guanyat en escons però no en vots”. I Ignasi Guardans, afegia: “Avui perdem tots, és una societat dividida.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia