El Segrià empeny el gran ascens de Ciutadans
Li aporta 16.000 dels 26.000 vots aconseguits
A la ciutat de Lleida, amb 12.500 vots, dobla els suports de les eleccions municipals
Les davallades del PP, el PSC i de CSQP els han beneficiat
Els resultats de Ciutadans a les comarques lleidatanes estan marcats, com arreu, pel creixement i l'estrena en capitals de comarca, on fins ara tenien escassa o nul·la presència. Respecte a les anteriors eleccions al Parlament, la formació unionista ha guanyat quasi 20.000 vots a les comarques lleidatanes, passant del 3,3% a l'11,6% de quota sobre el total d'emesos. Estrenarà dos diputats lleidatans, Jorge Soler i Javier Rivas, però el creixement del partit a Lleida queda en la darrera posició, respecte a la resta del país.
L'empenta de Ciutadans a Ponent és incontestable, però està sobretot focalitzada en les capitals de comarca i, singularment, en el Segrià i la ciutat de Lleida. Al Segrià ha quadriplicat resultats respecte al 2012 i obté quatre punts més que en la mitjana de la demarcació, un 15,8%. A la ciutat de Lleida el creixement i l'aportació de vots al còmput lleidatà és encara major: 18,5% de percentatge i 12.500 vots, en una ciutat on el Partit Popular ha perdut 3.000 vots. Els resultats de Ciutadans a la ciutat doblen els aconseguits fa quatre mesos, quan van esdevenir tercera força a la Paeria i gràcies al pacte amb el PSC, soci clau de govern. Si bé és a l'Aran on el percentatge de vots de Ciutadans és major –un 24% i quasi igualant Junts pel Sí– cal tenir en compte que hi ha aportat 1.182 paperetes. Al poble aranès d'Arres, amb 18 vots, és l'únic municipi de la demarcació on guanya. A la resta del Pirineu, no passa de ser la quarta força, darrere el PSC. A la Noguera i el Pla d'Urgell és segona força, però amb la meitat de suport que al Segrià.
D'on provenen aquests vots? La comparativa amb el 2012, respecte a la resta de partits no independentistes, ofereix algunes dades interessants. Així, els socialistes lleidatans han cedit 2.200 vots. Per contra, el PP ha perdut un diputat i 6.700 vots. D'altra banda, l'estratègia de Catalunya Sí que es Pot ha portat durant la campanya a Lleida destacats dirigents de Podem, a la recerca de vots provinents del descontentament social per les retallades i la corrupció, sense sumar-se al bloc independentista. Un nínxol de votants semblant al de Ciutadans. La coalició s'ha quedat a les portes de mantenir l'única diputada lleidatana, i ha perdut 1.300 vots a la demarcació.
Pel diputat Soler, “la clau del bon resultat és poder exposar el programa, el qual continuarem defensant”. Ciutadans considera que “la gent volia un canvi i ho ha demostrat a les urnes”. I hi afegeix:”Si la primera força no hagués estat una coalició, tot hauria estat diferent.”