Política

Mas clama una justícia independent

Afirma, en un congrés mundial de jutges, que “la democràcia se sustenta en una justícia independent”

Lesmes li respon que “fer complir la llei no és cap greuge”

Quan falta una setmana i escaig per anar a declarar al TSJC com a imputat per haver posat les urnes el 9-N i amb un poder judicial espanyol qüestionat, el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, amb fredor, va compartir ahir taula presidencial amb els principals representants d'aquest estament, davant dels quals va vindicar per “una justícia independent”, que és el que “sustenta la democràcia”.

En la inauguració de la 58a reunió anual de la Unió Internacional de Magistrats (UIM), al CaixaForum de Barcelona, Mas va aprofitar el lema de la trobada, Promovent una justícia independent a escala mundial, per insistir que “qualsevol utilització partidista de la justícia podria fer minvar la qualitat democràtica”. Les autoritats estatals, sense desmarcar-se un mil·límetre del guió en la seva resposta a Mas, van reiterar que el compliment de la llei és fonamental en un estat de dret.

Discurs trilingüe

A més de magistrats de 83 països, representants de la judicatura catalana i de la policia espanyola i catalana van ocupar la fila zero del saló de l'emblemàtica fàbrica Casa Ramona de Puig i Cadafalch. El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, i el conseller de Justícia, Germà Gordó, també hi van assistir. Gimeno, membre de Jutges per la Democràcia, també està en l'ull de l'huracà polític perquè el seu càrrec s'ha de renovar al desembre i, com que aquest important destí s'equilibra amb altres nomenaments a les altres comunitats de l'Estat, sembla que el CGPJ es vol esperar a saber els resultats de les eleccions espanyoles per resoldre els titulars dels tribunals superiors.

El seriós president Mas sí que es va mostrar amable amb els jutges convidats i, en un discurs distès i trilingüe –en anglès, francès i castellà, els idiomes oficials del congrés, va recordar–, els va convidar a visitar la ciutat i els va recordar que Catalunya és un “dels països més antics d'Europa i que disposa d'un Codi Civil que data del segle XIII”. En acabar l'acte, Mas només es va acomiadar de la presidenta de la UIM, la uruguaiana Cristina Crespo, mentre les autoritats espanyoles feien una rotllana a l'escenari.

I és que el president del Tribunal Suprem (TS) i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, va insistir que “fer respectar la llei mai ha de ser interpretat com un greuge”. Lesmes va intervenir després del president Mas i va tancar l'acte reivindicant el paper de jutges i magistrats. “La independència dels jutges és una garantia per als ciutadans”, va manifestar Lesmes, i hi va afegir: “S'ha de jutjar amb justícia, però també d'una manera que sembli justa.”

Abans, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, també va pronunciar un discurs oficialista. Tal com ell va indicar, va recordar les paraules del rei espanyol, el juliol passat, en l'entrega de despatxos als nous jutges, a Barcelona: “Felip VI va afirmar que el compliment de la llei no ha de ser un pur tràmit o una alternativa.” Catalá va assegurar que, “en aquest mandat, el poder executiu ha estat molt obert a idees que surten de fòrums de magistrats, com aquest”, malgrat les sonades queixes de fiscals, jutges i advocats per reformes com la del Codi Penal i la de la llei d'enjudiciament criminal, més recent.

La fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, tampoc va donar cap sorpresa en el seu discurs. “Cap poder és il·limitat i els fiscals no som jutges, però hem d'actuar com a tal. Hem de fer complir la llei i que els tribunals siguin independents”, va dir Madrigal. La fiscal hi va afegir: “En aquest temps d'incertesa política, social i econòmica, hem de construir ponts segurs i donar una resposta justa a tots els conflictes.”

El primer a intervenir va ser Pablo Llarena, president de l'Audiència de Barcelona i president de l'Associació Professional de la Magistratura (APM), de tendència conservadora, i organitzadora de l'acte mundial de magistrats de la UIM, fundada el 1953, que es defineix com una unió d'associacions de jutges “apolítica”.

Llarena, en la seva exposició, va destacar que l'associació internacional defensa “el constitucionalisme modern, amb la separació de poders, i la universalitat”. Per això, un dels temes que es tractaran a fons –va exposar– és la “politització, amb el recel que crea el poder polític quan entra a l'espai dels jutges i els fa ser sensibles davant de certs temes”. El magistrat va alertar que aquest fenomen a vegades també es dóna a la inversa, de manera que “hi ha jutges que agafen massa protagonisme social, i deslegitimen lleis, tot i que han estat aprovades democràticament”. Davant aquesta realitat, Llarena va convidar els presents “a aprofundir aquí, a Barcelona, sobre els espais exclusius que han de tenir els jutges, sempre dins d'un marc democràtic”.

Uns 350 magistrats analitzaran la politització de la justícia

En aquesta 58a reunió anual, a Barcelona, s'aplegaran uns 350 magistrats i representants de les associacions dels cinc continents que agrupa la Unió Internacional de Magistrats. Enguany, com a països convidats, hi ha l'Iraq i Mauritània, entre d'altres, i també observadors de l'ONU.

Des d'ahir i fins dijous, els magistrats tractaran tres temes fonamentals: la independència judicial, el dret dels menors i la globalització econòmica. A més, cada grup analitzarà les seves problemàtiques comunes. Hi ha el grup d'Europa, d'Iberoamèrica, d'Àfrica, d'Àsia, de l'Amèrica del Nord i d'Oceania. La presidenta de la Unió Internacional de Magistrats (UIM), Cristina Crespo, va avançar que també parlaran de la corrupció i de l'estatut del jutge. Crespo va advocar perquè els magistrats, en aquestes reunions, tot i que els seus països tenen sistemes judicials diferents, uneixin experiències per defensar “el paper independent i professional del jutge”. D'altra banda, els magistrats, com els va recomanar el president Mas, visitaran la Sagrada Família i assistiran a un sopar convidats per la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.