El TC paralitza el Codi de Consum i la reforma de llei de Comerç de Catalunya
El Constitucional admet a tràmit un recurs del govern espanyol contra la part del Codi que afegia protecció davant els desnonaments i la pobresa energètica
Suspèn cautelarment la prohibició d'establir equipaments comercials fora de zones urbanes
El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit els recursos d'inconstitucionalitat del govern espanyol contra el Codi de Consum de Catalunya i contra el decret llei que va reformar la llei catalana de Comerç per regular els establiments comercials.
El Codi de Consum va ser aprovat pel Parlament de Catalunya al desembre del 2014 per incloure mesures contra “la pobresa energètica” i de protecció de les persones que han contractat crèdits i préstecs hipotecaris.
La iniciativa va ser impulsada per suplir un decret que prèviament havia estat suspès pel Constitucional i incloïa garanties addicionals per als ciutadans que contracten crèdits o préstecs hipotecaris, a fi d'evitar clàusules abusives.
Així, obligava els bancs a acudir a la mediació abans de fer cap acció legal per provocar un desnonament i obligava les empreses energètiques a no tallar el subministrament a persones en situació de vulneració durant períodes crítics com l'hivern.
El govern espanyol va presentar recurs contra sis articles de la Llei i contra una disposició addicional perquè entén que vulneren les seves competències i perquè no s'han pogut negociar aquestes qüestions a la Comissió Bilateral.
La impugnació presentada contra la Llei de Consum s'afegeix a la que el TC ja va acceptar contra el decret de pobresa energètica, que desplegava algunes d'aquestes qüestions. L'executiu espanyol entenia que el decret envaïa les seves competències.
Pel que fa a la Llei del Comerç, l'executiu estatal la va impugnar en entendre que entra en conflicte amb la normativa europea al prohibir l'establiment d'equipaments comercials fora de zones urbanes.
Al seu judici, la norma catalana impedeix que existeixin establiments comercials fora de la trama urbana consolidada, vulnerant allò disposat, amb caràcter bàsic, a la Llei d'Ordenació del Comerç Minorista i a la Llei de Lliure Accés a les Activitats de Serveis i el seu Exercici, a més de ser contrària al dret comunitari.
El govern central recordat que ja ha defensat l'aplicació d'aquests principis davant lleis de comerç similars d'altres territoris.
Les dues normes queden suspeses cautelarment fins que el tribunal resolgui sobre el fons de l'assumpte, en un termini no superior a cinc mesos. Si no ha emès abans una resolució, abans que expiri aquest termini haurà de dictaminar si manté o no la suspensió cautelar, i explicar els motius de la seva decisió.