Política

El Govern espanyol vol portar al TC l'impost de pisos buits

Vila creu ''inadmissible'' el ''bloqueig'' a les lleis de promoció del dret social a obtenir un pis

El Ministeri d'Hisenda ha advertit al Departament de Territori i Sostenibilitat que presentarà un recurs davant el Tribunal Constitucional si no es rectifica la Llei sorgida de la ILP de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i contra la Llei de l'impost que grava els pisos buits. El conseller Santi Vila ha advertit que el Govern destinarà “els esforços que calguin a desactivar'' la decisió del Govern espanyol de presentar aquests recursos davant el Constitucional. Vila creu que aquesta decisió és “inadmissible'' perquè “ningú entén que dues lleis tan importants per promoure el dret social a l'habitatge puguin ser bloquejades pel Govern espanyol''.

Vila ha fet aquestes valoracions després que el Ministeri d'Hisenda hagi comunicat la intenció de recórrer davant el Constitucional aquestes dues lleis.

El conseller Santi Vila ha recordat que la Llei “es va aprovar al Parlament, per iniciativa popular i amb el suport de la majoria de grups'' i ha advertit que “es destinaran els esforços que calguin a desactivar aquesta decisió del Govern espanyol, atès que s'està davant d'una Llei de gran rellevància social''.

Entre d'altres àmbits que queden regulats per aquesta normativa destaca l'aplicació del lloguer social obligatori, la dació en pagament i el reallotjament immediat quan sigui necessari mitjançant les meses d'emergències de les administracions. El Govern espanyol, però, sosté que atempta contra el concepte de propietat establert en la Constitució i el Codi Civil.

En relació amb l'impost de pisos buits, el Departament adverteix que aquest nou gravamen s'aplica exclusivament a les entitats financeres que mantinguin habitatges desocupats durant més de dos anys.

La seva quantia disminueix quant més pisos es posin en lloguer social, amb una bonificació que pot arribar al 100% de l'impost.

El Ministeri considera que el Govern català incorre en una extralimitació competencial perquè aquest fet imposable ja es troba regulat a la Llei d'Hisendes Locals, aprovada el març de 2004, i que preveia un recàrrec en l'IBI per a pisos buits. Aquesta Llei, però, encara no s'ha concretat amb el corresponent reglament, segons justifica el Departament.

Amb tot, Vila recorda que la Llei de l'impost de pisos buits conté una disposició addicional que preveu que, en el cas que aquest reglament estatal s'arribés a aprovar, s'establiria un mecanisme de coordinació amb els ajuntaments per evitar una doble imposició.

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha avançat que el Govern mantindrà la tramitació del reglament de la Llei de l'impost de pisos buits, amb el convenciment que aquestes discrepàncies es podran resoldre. ''Nosaltres defensarem aquesta llei fins al final'', ha reblat.

A partir de la notificació d'aquest dimecres, l'Estat disposa d'un termini de nou mesos per decidir si acaba portant aquestes lleis al Tribunal Constitucional. Vila ha assegurat que “combatrem l'amenaça que ha formulat el govern del PP, que deixa aquestes lleis penjant d'un fil'' i ha afegit que el Govern les mantindrà en vigor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.