Desconnexió sense govern
El Parlament declara l'inici de creació de l'estat català i no se supeditarà al TC
Mas alerta que el procés “queda encallat” si no hi ha executiu
Assumeix la resolució pactada amb la CUP, que no en té prou
El PP va desplegar banderes. CSQP, cartells. C's i PSC no es van aixecar
Mas: “Cada part cedeix en alguna cosa per arribar a un tot”
El Parlament va desconnectar ahir de l'Estat espanyol declarant solemnement “l'inici del procés de creació de l'estat català independent en forma de república”. La majoria absoluta dels 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP va determinar que la cambra i el procés d'independència “no se supeditaran” ja a les decisions de les institucions espanyoles ni del Tribunal Constitucional. No hi va haver acostament possible i Catalunya Sí que es Pot es va oposar a la resolució al costat dels diputats del PP, el PSC i el C's: 63 vots en contra del camí de la unilateralitat que ha emprès la cambra catalana i que, d'acord amb la declaració, ha de seguir el futur govern.
No es respirava eufòria a JxSí i la CUP, sinó consciència compartida de la complexitat del que vindrà. L'executiu inexistent i la possibilitat d'unes noves eleccions al març amarava l'ambient agitat dels concorreguts passadissos del Parlament. “Sense investidura no hi ha govern definitiu i consegüentment el procés queda encallat, almenys durant un temps”, va advertir Artur Mas durant el seu discurs. ERC es va afegir al vespre a la pressió dels convergents perquè aquesta setmana surti de la cambra un president. JxSí intentava collar la CUP perquè Mas sigui investit, si no avui amb majoria absoluta, com a màxim dijous amb majoria simple. És a dir, amb el sí de dos diputats cupaires i l'abstenció dels altres vuit.
Contingut consensuat
Però el gir social que destil·lava l'hora i mitja llarga d'intervenció del també líder de CDC va ser insuficient per a la CUP. Antonio Baños va ser l'únic membre del seu grup que va aplaudir espontàniament després que Mas va tancar amb una clàssica metàfora marinera el discurs més socialdemòcrata que ha entonat en tota la seva carrera política: “Sense sortir de port quedem atracats, immòbils, aturats; un preu massa alt després d'haver-nos preparat a fons per a la travessia, i després d'haver rebut un mandat clar sobre el rumb a seguir.” Cinc anys després de l'exposició del projecte amb què va ser investit per primer cop el 2010, amb l'abstenció del PSC, el lligam amb el que va ser autoanomenat el “govern dels millors” va quedar reservat a la retòrica.
El d'ahir era un discurs d'evident consens independentista. No només pel que fa al full de ruta de creació de l'estat català, sinó pel contingut d'esquerres inherent, una posició que ja impregnava el programa social i econòmic de JxSí. Mas, però, fins i tot va anar més enllà amb gestos reservats a la CUP: el president de la Generalitat en funcions va assumir el programa social que es derivava de l'annex afegit a la declaració aprovada al matí i que incloïa des de l'obediència a la LEC en contraposició a la LOMQE, fins a l'acollida de les persones refugiades a Catalunya garantint-ne l'accés als serveis públics, passant pel compromís contra els greuges dels desnonaments o la promoció del lloguer social.
Mas va deixar de fer referència a pocs punts de l'annex afegit divendres a la resolució. Un d'ells, la renegociació del deute per aplicar un pla de xoc social. “Cada part cedeix en alguna cosa per arribar a un tot”, va remarcar Mas, recordant que la declaració aprovada al matí era fruit del diàleg, de la negociació i del pacte per complir el mandat democràtic de les eleccions del 27-S. Fonts de CDC situaven el contingut del text d'investidura, també, en el procés de refundació que viu el partit per encarar el seu futur en la Catalunya postautonòmica.
La CUP no cedeix
En espera de la intervenció que farà avui, en el torn dels grups parlamentaris, la CUP va avançar que no variarà el vot en funció de les paraules de Mas i en va criticar l'“absència clamorosa” d'autocrítica sobre els casos de corrupció. També va veure un “propòsit d'esmena” encara “insuficient” de les polítiques d'austeritat aplicades pels seus executius.
El retrat de la votació de la resolució d'inici de creació de l'estat català va tornar a ser un hemicicle dividit en dos blocs. Els grisos de Catalunya Sí que es Pot, que va ser l'única que va votar a favor de la seva pròpia proposta de resolució, no es van traduir en una abstenció desitjada per alguns sectors de la candidatura de confluència d'esquerres.
Dos blocs, de nou
El PSC va avisar els independentistes que quan el TC suspengui la declaració o les institucions de l'Estat espanyol intentin aturar el procés no trobaran “comprensió” ni “solidaritat”. La votació de la resolució, trossejada per punts, va ser ordinària. La majoria va rebutjar que fos per crida pública com ho demanaven C's, el PSC i el PP i com de fet serà avui la primera de la investidura: un per un i responent en veu alta. Els constitucionalistes ho exigien perquè el govern espanyol, fixat prioritàriament en Carme Forcadell, pugui identificar els diputats insurrectes a la legalitat espanyola. El panell electrònic, amb tot, no deixava espai per al dubte.
Quan, dempeus, els diputats de JxSí i la CUP i els consellers del govern en funcions (excepte Andreu Mas-Colell) van aplaudir l'aprovació de la resolució, els diputats del PP van desplegar un mosaic de banderes espanyoles i senyeres. Ciutadans no va abandonar la cambra. Els diputats del grup es van quedar asseguts, com els del PSC, mentre que els de Sí que es Pot van exhibir cartells reivindicant el referèndum.
Dit i fet. Rajoy va prémer l'interruptor per la presentació del recurs d'inconstitucionalitat que provocarà que el TC suspengui la declaració. Mas va advertir que és el proper govern el que ha de negociar la desconnexió i treballar pel reconeixement internacional. “Per aconseguir-ho fa falta tothom. No sobra ningú. Ho repeteixo: no sobra ningú”, va etzibar a la CUP. Abans d'acabar el dia, el Parlament va enviar la declaració a La Moncloa i a instàncies internacionals com l'europarlament i l'ONU.