Política

La CUP publica un document per explicar la seva posició en les negociacions amb JxSí

La formació es referma en els tres eixos de la seva campanya: “Independència, pobresa zero, prou corrupció”

Manté que l'important per avançar en el procés és el “què, el com i el quan” i no el qui

La CUP ha donat a conèixer aquest dijous un document de 50 pàgines on explica la seva posició en les negociacions amb Junts pel Sí per donar suport a la formació d'un govern estable.

En el document, titulat I ara què? Fil a l'agulla i del qual se'n publicarà una tirada de 50.000 exemplars, l'esquerra independentista reitera els tres eixos que ja va defensar en la campanya electoral del 27-S: “Independència, pobresa zero, prou corrupció”. També fa un diagnòstic de la realitat que afronten en cadascun dels tres eixos programàtics i incorpora “una brevíssima comparativa” del que es proposa en relació al programa de fons de la formació.

La CUP emfatitza que ha publicat aquest document per “explicar directament” el seu posicionament perquè és “conscient” que allò que diu i fa “arriba sovint amb dificultats i entre sorolls” i en un context on el debat “es redueix de forma simplista, reduccionista i barroera”.

La formació analitza el resultat de les eleccions al Parlament i conclou que tot i no haver obtingut una victòria com la que volien “en termes plebiscitaris”, amb “majoria en vots i escons”, els resultats sí que van atorgar “legitimitat democràtica per prosseguir el camí irrenunciable cap a la plena llibertat política i la justícia social”.

Segons la CUP, les eleccions han situat l'independentisme com “la primera opció política del país” i la resposta del “règim” ha demostrat que l'única l'alternativa a la independència és “la por, la imposició i la submissió”.

Per tot plegat, la CUP assegura que l'endemà del 27-S ja es va posar en marxa per “garantir el compliment de l'inequívoc mandat democràtic sorgit de les urnes i arrencar i agilitzar l'inici del procés cap a la República Catalana”. “No només ho vam dir sinó que, sobretot, ho vam fer i ens hi vam posar: establint converses bilaterals amb Junts pel Sí, clara guanyadora de les eleccions però amb majoria relativa”, destaca.

Al seu parer, “la clau de volta” per avançar en aquest full de ruta és abordar “el què, el com i el quan” abans del “qui”, en referència a la persona que ha d'encapçalar el govern de la Generalitat. Un paper que, al seu criteri, hauria de ser “necessàriament coral, col·legiat i mancomunat”.

La CUP explica que la seva posició en aquestes converses es basa en “tres eixos fonamentals”: “Ruptura democràtica (full de ruta cap a la independència amb referèndum inclòs), pla de xoc d'emergència i urgència social i procés constituent popular i no elitista”. “En aquest triple àmbit –indissociables tots tres– hem estat treballant calladament les darreres setmanes”, apunta.

La formació assenyala que el document conté la proposta amb la que “treballa en les tres taules de diàleg, a fi i efecte d'assolir les bases d'un acord de mínims”.

En aquest sentit, puntualitza que la postura, plasmada en el document no és el seu “programa polític” ni els seus “màxims programàtics”, “sinó els mínims que considerem imprescindibles, com a sòl ètic i polític, per a un acord de bases que garanteixi, des del primer minut, que el present i el futur ja no s'assemblaran al passat”. “En la complexitat, mai firmem xecs en blanc; a res ni a ningú; ni tan sols a nosaltres mateixos”, avisen els cupaires.

La CUP remarca la seva “fermíssima convicció” que “l'esquema democràtic” que s'ha obert a Catalunya és “una oportunitat” per avançar cap a la “plena democràcia política, social, econòmica i cultural”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.