Política

la crònica

Un ministre en “temps aspres”

Al Círculo Ecuestre el ministre de l'Interior va afirmar que “no es pot descartar” un atemptat gihadista a l'Estat, tot i defensar “l'eficàcia” de les forces de seguretat

De seguida va quedar clar que Jorge Fernández Díaz, ministre de l'Interior i candidat del PP per Barcelona a les eleccions espanyoles, jugava a casa. En començar la seva conferència al Círculo Ecuestre, un dels més exclusius clubs privats del país, ahir, va lloar “la façana modernista” de l'edifici de l'entitat, que té penjades les banderes catalana, espanyola i europea. Això el va portar a afirmar: “Hi ha poques façanes més catalanes que aquesta a Barcelona.” “He estat moltes vegades en aquesta noble casa”, va reiterar. Tot seguit, com a home de profundes creences religioses que és, va citar, com ha fet altres vegades, Santa Teresa de Jesús per qualificar els temps actuals de “tiempos recios” (temps aspres). Tota la conferència va ser en castellà, llevat de la resposta a l'única pregunta feta en català –hi va haver tres preguntes formulades pels socis de l'entitat, els únics que poden preguntar al convidat, segons les habituals normes de la casa.

Abans, el president de l'entitat, Alfonso Maristany, n'havia elogiat l'“honestedat, professionalitat i eficàcia” al capdavant de la cartera d'Interior. I de fet, Fernández Díaz va semblar parlar més com a titular d'Interior que no pas com a candidat per a les eleccions. Va començar, això sí, pel procés independentista. “Em sap greu veure com alguns s'entesten a esborrar una part de la nostra identitat.” I va afegir-hi: “Espanya no és aquella gàbia grotesca que alguns volen pintar, l'hem feta entre tots i especialment els catalans.” Hi va tornar a fer referència al final, arran de les preguntes dels socis del Círculo, per criticar que el candidat convergent, Francesc Homs, hagués dit que l'article 2 de la Constitució (el que promulga la unitat espanyola) havia estat imposat per l'exèrcit. “No té ni idea del que va ser la Constitució, és millor que aprengui una mica d'història.” Amb el mateix posat impertèrrit i sobri va acusar el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, de “destrossar CiU” i “convertir la CUP en un partit referent”.

La major part de la seva intervenció la va dedicar a l'amenaça del terrorisme gihadista i a exhibir “la fortalesa” de la seguretat a l'Estat i el currículum de les seves forces de seguretat, que va qualificar de “referent en la lluita antiterrorista a nivell internacional”. No obstant i això, va reconèixer que “en absolut no es pot descartar que succeeixi alguna cosa a Espanya”. De fet, va recordar que l'Estat es troba des de l'estiu en el nivell d'alerta quatre, que vol dir que hi ha risc d'atemptat. Fernández Díaz va fer referència a “l'experiència” que ja atresoraven “les forces de seguretat de l'Estat” en la lluita contra ETA i va reclamar la “unitat” dels partits polítics per dur a terme ara aquesta lluita contra el gihadisme. En aquest sentit, va llançar dards a Podem i CDC per no haver-se sumat al pacte antiterrorista amb el PSOE. No va donar, però, cap més detall de si l'Estat es planteja participar en algun tipus d'intervenció militar.

Entre els convidats al Círculo Ecuestre, hi havia dirigents del PP, com ara Alícia Sánchez-Camacho (presidenta del PP a Catalunya), Enric Millo (portaveu al Parlament) o María de los Llanos de Luna (delegada del govern espanyol a Catalunya). En acabat, Sánchez-Camacho va estar encara una estona parlant amb alguns socis del Círculo en un dels salons senyorials i encatifats de l'edifici. Conversaven animadament sobre el procés independentista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.