Política

Mas descarta plantejar una reforma constitucional per millorar l'encaix a Espanya

El president creu que la iniciativa “abocaria Catalunya una vegada més a una via morta” i generaria “frustració” com va passar amb l'Estatut

Es compromet a reduir un 25% les emissions de Catalunya el 2020 i un 40% el 2030

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha advertit aquest dilluns que “pretendre que Catalunya es cremi ara amb un procés de reforma constitucional” seria “abocar-la una vegada més” a una “via morta”.

Mas ha respost així al president del Tribunal Constitucional (TC), Francisco Pérez de los Cobos, que aquest diumenge va instar el Parlament de Catalunya a proposar modificar la Constitució per poder impulsar les seves demandes sense incórrer en incompliments legals.

En declaracions des de París, on ha participat en la cimera contra el canvi climàtic (COP21), ha descartat plantejar una reforma constitucional per millorar l'encaix de Catalunya a Espanya perquè, al seu parer, “no tindria recorregut”. “No en trauríem res i en sortiríem absolutament frustrats”, com “ja va passar amb l'Estatut”, ha advertit.

“El president del TC ens va recordar ahir [diumenge] que tenim aquest dret legal. Gràcies per recordar-nos aquest dret, ho apreciem”, ha ironitzat. “Ja sabem que tenim el dret, d'acord amb l'actual Constitució, de presentar des del Parlament una proposta de reforma, però ara no es tracta de drets sinó de política, de política real”, ha afegit.

“No ens fem trampes al solitari: fins que l'altre 84% de l'Estat no aposti clarament per una reforma constitucional, no té sentit que Catalunya, que representa una part minoritària del 16%, es cremi una vegada més fent propostes que sabem que no tindrien recorregut”, ha replicat a Pérez de los Cobos.

En la seva opinió, “a reflexió hauria de ser “al revés”: els grans partits estatals són els que haurien d'estar d'acord a presentar una proposta i explicar-la. “Si les grans forces polítiques de l'Estat estan d'acord amb fer una reforma constitucional, que ens l'expliquin, a veure en què consistiria i com afectaria Catalunya”, ha dit.

Per tot plegat, creu que “no té sentit que Catalunya es cremi una vegada més fent propostes que no aniran més enllà” si no té la majoria ni la força ni el poder necessaris.

En canvi, ha apostat que “seguir amb el procés actualment en marxa” perquè Catalunya “pugui arribar a constituir-se en un Estat si, en algun moment d'aquests propers mesos”, els independentistes aconsegueixen “no només la majoria al Parlament” sinó també superar la “barrera del 50%” a les urnes.

Preguntat per la possibilitat de tornar a posar les urnes si no hi ha acord d'investidura, ha reiterat que “pot passar” que hagi de tornar a convocar “eleccions al març”. “Esperem que no, però és una possibilitat i si d'aquestes eleccions en surt una majoria més reforçada que la tenim, millor; i si és més operativa, millor”, ha desitjat.

“Tenim majories? Doncs tirem endavant. Si no tenim majories, aleshores voldria dir que Catalunya no aposta clarament per aquesta via que ara estem seguint”, ha apuntat.

Compromís per reduir les emissions contaminants

El president de la Generalitat en funcions ha participat aquest dilluns en l'Assemblea general de l'Aliança Climàtica d'Estats i Regions.

En l'acte celebrat a l'Ajuntament de París, Artur Mas ha explicat les prioritats del govern en la lluita contra el canvi climàtic i s'ha compromès a reduir les emissions de gasos hivernacle a Catalunya un 25% el 2020 (prenent com a base l'any 2005), i un 40% el 2030.

El president ha subratllat el caràcter capdavanter de Catalunya en matèria mediambiental i ha destacat que la “futura Llei catalana sobre el canvi climàtic” serà la primera que hi haurà “a tot el sud d'Europa”. Segons ha dit, la llei es basarà en els “incentius” i el “suport”, estarà compromesa amb la participació i impulsarà l'acció comuna de l'administració.

Mas ha volgut posar en valor l'eficiència que, al seu parer, poden aportar en l'àmbit ambiental les administracions del nivell regional i local. “Demostren ser força vegades més eficients en el coneixement dels problemes reals i, fins i tot, en temes d'impacte global, com és el canvi climàtic”, ha defensat.

A part del projecte de llei, el govern de Catalunya ha presentat avui, juntament amb Rio de Janeiro, una iniciativa anomenada RegionsAdapt, que vol treballar per copsar l'increment que es preveu de la temperatura global. “El que procurem és que en aquests programes contra el canvi climàtic aquest increment de la temperatura sigui el menor possible”, ha assenyalat.

Mas ha recordat que aquestes qüestions climàtiques tenen implicacions en “sectors sensibles” de Catalunya, com l'agricultura, el turisme o la construcció d'habitatges. A la iniciativa, impulsada per Catalunya, ja s'hi ha afegit regions i estats “d'Europa i del món”, ha destacat.

L'Aliança Climàtica d'Estats i Regions és un grup de treball que forma part de The Climate Groupe, una de les primeres associacions empresarials i governamentals del món, que promou solucions al canvi climàtic que siguin compatibles amb el creixement econòmic



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.