Política

La reforma constitucional encén el debat a la UdG

Els principals partits mostren les seves grans diferències sobre com s'ha d'abordar una hipotètica reforma de la carta magna, el federalisme i sobre la mateixa relació entre Catalunya i Espanya

Els representants de Democràcia i Llibertat, ERC, el PSC, el PP, UDC, En Comú Podem i Ciutadans van escenificar ahir, en el debat a la Facultat de Dret de la UdG, les fortes discrepàncies que mantenen sobre com s'ha d'abordar una hipotètica reforma de la Constitució i la relació entre Catalunya i Espanya.

Democràcia i Llibertat i UDC adverteixen de la complexitat i el perill de modificar la Constitució, si bé el partit que lidera Francesc Homs aposta clarament per assolir un estat propi a través de la negociació amb Madrid. ERC no vol sentir a parlar ni de reforma constitucions ni de pacte fiscal i sosté que el camí més curt per solucionar els problemes actuals de Catalunya és directament el de la independència. Per la seva banda, el PSC es queda sol defensant la reforma de la carta magna, davant En Comú Podem, que reivindica un referèndum i iniciar, arribat el cas, un procés constituent. Finalment, Ciutadans vol deixar clar que té un projecte sòlid i que, com que no ha governat, cal que la societat li doni aquesta opció per demostrar què pot fer.

Pere Saló, en representació de Democràcia i Llibertat, va voler deixar clar que havia arribat el moment d'assolir un estat propi, si bé va exposar que una de les apostes és fer-ho a través de la negociació, com ja ha avançat el líder de la formació, Francesc Homs. “El futur passa per un estat”, va destacar Saló, que hi va afegir que la situació actual es pot resumir amb el títol del llibre de Ramon Trias Fargas Narració d'una asfíxia premeditada. Precisament, Saló, que en aquest punt va coincidir amb Marc Lamuà, del PSC, va defensar la necessitat de reformar la Constitució cap a un federalisme territorial. Un punt que no passa pel cap al PP. Concepció Veray va reiterar que el seu partit ja ha dit de totes les maneres possibles que no tenen intenció de reformar la Constitució, i més si és per afavorir la independència, tot i que va puntualitzar que “estan oberts a escoltar” propostes que no vagin en aquesta direcció. UDC, per la seva banda, defensa una reforma institucional i no constitucional. Teresa Jordà (ERC) sosté que Catalunya és un país que aposta per la indústria i les empreses, mentre que l'Estat només aposta per infraestructures ruïnoses. En Comú Podem, segons Dolors Terrades, defensa un referèndum i vol apostar per les energies renovables. Per la seva banda, Fernando López de Castro (C's) va dir que el seu partit no vol trencar amb Espanya, sinó treballar per revitalitzar la democràcia, que ha arribat a un punt que s'està deteriorant.

Retrets entre els uns i els altres a TV3

Les picabaralles dialèctiques sobre la relació de Catalunya amb Espanya van centrar el debat dels candidats gironins al 20-D de dimarts a TV3 i Catalunya Ràdio, segons ACN. Des del minut u, els caps de llista van defensar la independència, el federalisme, l'unionisme o trobar un nou encaix dins l'Estat a través d'un referèndum o per la via del pacte. I això s'ha traduït en continus retrets entre els uns i els altres. El debat, marcat per les intervencions del PP, ERC i Democràcia i Llibertat, no va alinear partits a l'hora de defensar punts en comú, mentre que, al llarg del cara a cara, les propostes per al territori van ser disperses i poc concretes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia