La campanya s'embolica
Homs i Tardà desaproven l'abstenció que promou la CUP i insten a votar ERC i DL, respectivament
L'esquerra anticapitalista els acusa de fer un ús partidista de la possibilitat d'un acord
Avui, acte electoral a l'ANC
Els tractes entre Junts pel Sí i la CUP per arribar a un acord que faciliti la investidura d'Artur Mas han acabat interferint en la recta final de la campanya electoral. Les dues formacions havien expressat en veu alta la voluntat que el pacte es pogués segellar abans del 20-D, però finalment la falta d'un compromís, les discrepàncies i, darrerament, la petició de la CUP als seus votants d'abstenir-se diumenge vinent han donat peu a nous retrets a banda i banda de la taula de negociació. Reunions que, d'altra banda, ahir van continuar amb qüestions polèmiques damunt la taula com ara el projecte de BCN World. “Anem avançant”, es van limitar a dir els negociadors.
En campanya, però, alcen la veu i les crítiques a l'última decisió de la CUP: promoure l'abstenció el 20-D. El cap de llista de Democràcia i Llibertat (DL), Francesc Homs, i el número dos d'ERC, Joan Tardà, van enviar un missatge insòlit. El convergent demanava als votants de la CUP que el 20-D triïn la papereta d'ERC. “Sé que a mi no em votaran”, hi va afegir. Minuts després, el candidat republicà s'expressava en termes semblants amb una piulada. Ell s'adreçava a possibles votants d'Unió. “Qui dubti si votar o no Duran que ho rumiï. Ben segur que és millor votar Homs”, teclejava.
La crida de la CUP a l'abstenció no ha agradat tampoc a l'ANC, que ahir s'afegia a la campanya per demanar que el vot independentista vagi a parar
a DL i ERC. L'assemblea,
en un intent de mobilitzar el sobiranisme, celebra aquest matí un acte a la seu de l'entitat amb aquestes dues formacions, a les quals proposarà estratègies conjuntes per avançar en el procés de desconnexió de l'Estat espanyol.
L'objectiu de la trobada és visualitzar una certa unitat del front sobiranista, ara debilitat a causa de la desaparició de Junts pel Sí i l'absència de la CUP en les eleccions al Congrés dels Diputats i també per la falta d'un acord per tirar endavant el mandat del 27-S. Els resultats que auguren les enquestes tampoc enforteixen el pol independentista.
El líder dels republicans, Oriol Junqueras, es va referir ahir a Junts pel Sí i va qualificar d'“error” la creació d'aquesta coalició, ja que, per primer cop, CDC i ERC no van aconseguir sumar prou vots independentistes per arribar a la majoria absoluta. Homs, per la seva banda, feia un clam a preservar la unitat sobiranista i posava el seu gra de sorra a l'hora de barrejar les negociacions de la investidura amb la campanya electoral. Homs va admetre que la falta d'un acord amb la CUP no el beneficia de cara al 20-D. “Si haguéssim mirat pels nostres interessos electorals purs, hauríem fet el pacte de qualsevol manera i a qualsevol preu”, afirmava.
La CUP, tanmateix, pensa de manera ben diferent que Homs. L'esquerra independentista va emetre ahir un comunicat per lamentar “l'ús partidista” que algunes formacions estan fent durant la campanya de les negociacions per buscar l'acord. En el mateix comunicat, els anticapitalistes expressaven “preocupació” pel “contrast entre les expectatives que s'estan generant pel que fa a l'assoliment imminent d'un acord i la realitat d'unes converses en què és complex avançar”, explicaven. Fonts de la formació alertaven que la pressió exercida des d'Unió (UDC) cap a Democràcia i Llibertat (DL) en les últimes hores amb relació a les escoles concertades podria modificar alguns punts de la negociació que ara tenen damunt la taula sobre la proposta de JxSí com ara les subvencions que reben aquells centres que separen els alumnes per raó de sexe.
Els històrics insten a arribar a un acord
Un total de 24 exmilitants de Terra Lliure, el Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i altres grups independentistes van fer públic ahir un manifest en què insten JxSí i la CUP a “fer tots els esforços possibles” per arribar a un acord per formar govern a Catalunya. El manifest demana a JxSí i la CUP que deixin de banda “interessos partidistes i visions patrimonialistes del procés”. Els signants argumenten que és el moment de “superar posicions excessivament sectàries” i d'arribar a acords “escoltant el mandat excepcional” del 27-S. Reclamen “unitat d'acció” en lloc d'“actituds amb estretor de mires”, i alerten que unes eleccions al març suposarien “tornar a la lògica autonomista i donar per acabada la dinàmica plebiscitària”. Els signants del manifest són històrics de l'independentisme “represaliats –segons indiquen– de diverses etapes de la lluita independentista”, entre els quals hi ha Carles Sastre, Montserrat Tarragó, Carles Benítez, Josep Maria Renyé, Josep Poveda i David Martínez.