Política
Dret de vot dels discapacitats intel·lectuals
El Grup d'Autogestors Pau i Treva de la Fundació MAP de Ripoll reivindica amb un documental aquest dret per a aquest col·lectiu de persones
L'entitat reclama també presència en els programes electorals
A l'Estat espanyol, hi ha més de vuitanta mil persones privades del dret a vot per una sentència judicial pel fet de tenir discapacitat intel·lectual. Aquesta dada s'ha fet pública en un acte celebrat a Ripoll i que ha servit per reivindicar el dret d'aquest col·lectiu de ciutadans a participar en la vida política, organitzat pel Grup d'Autogestors Pau i Treva de la Fundació MAP. Els promotors d'aquest debat entenen que hi ha persones que no poden exercir amb responsabilitat el dret a vot, però alerten que, moltes d'altres, ara incapacitades judicialment, sí que ho podrien fer. Per això, la reunió ha servit també per animar els qui es troben en aquesta situació que reclamin la revisió de les seves sentències. En un documental emès abans del debat, els membres d'aquest grup del MAP afirmen que, amb la participació activa en la vida política, es pot lluitar contra la discriminació. “Podem construir una percepció positiva de les persones amb discapacitat intel·lectual”, hi sentencia un dels integrants de Pau i Treva. A més, en el mateix documental, s'informa que molts discapacitats intel·lectuals, tot i mantenir el dret a vot, no poden exercir-lo perquè partits polítics sovint no consideren les seves necessitats de suport en els actes de les seves campanyes electorals o quan donen a conèixer els seus programes.
“Recorda que la defensa dels teus drets comença per tu. Participem de la vida política”, afirmen els qui surten en el documental: Josep Maria Roget, Joan Virosta, Josep Armengol, Remei Hurtado, Jordi Garcia, Carles Fajula, Fidel Martín i Jordi Fàbregas. Mai més ben dit.