JOAN SOLÀ
ALCALDE DE SANT PAU DE SEGÚRIES (INDEPENDENT)
«La mancomunitat s'espavila»
El màxim representant de l'Ajuntament de Sant Pau explica en aquesta entrevista el relleu a l'alcaldia que va encapçalar el 2003 i parla de la futura variant de la C-38 i d'altres obres
És alcalde des del 2003. Independent però afí al PSC. Ha estat dos mandats a l'oposició i va rellevar en l'alcaldia un dels històrics convergents del Ripollès, i ha aconseguit pacificar el consistori.
–Vostè va accedir a l'alcaldia després d'un mandat tens per una qüestió de legalitat urbanística. Com està actualment el clima polític a l'Ajuntament de Sant Pau?
–«Afortunadament, s'ha anat calmant. En el mandat actual, es va incorporar a la llista de CiU el malaguanyat Xavier Bulbena, que ens va deixar ja fa un any i mig, i amb qui mantenia una bona entesa. Això va facilitar que, entre tots, ens adonéssim que per tirar endavant el poble ens havíem de deixar de barallar i buscar una entesa. Així ha estat, fins al punt d'incorporar a l'equip de govern una persona de CiU com a regidora de Salut.»
–Fa poc van fer una revisió de les normes subsidiàries del 1995 i van aprovar el pla general actual.
–«Sí. La revisió ens la vam plantejar quan ens vam adonar que el pavelló no existia en les normes i això ens impedia demanar subvencions per a aquest equipament.»
–Què destacaria del nou pla general?
–«A banda d'ordenar el sòl urbà i dotar la normativa d'uns criteris més d'acord amb l'arquitectura tradicional del Ripollès, hi ha la previsió de traslladar el pavelló del centre del poble als terrenys que ocupa l'antiga fàbrica Llaudet, a tocar de la zona industrial, amb molt més d'espai. Al seu lloc, s'hi preveu la construcció de 30 habitatges de protecció oficial.»
–Quant al sòl residencial i industrial, què preveu?
–«Des del primer moment vam tenir clar que no calia ampliar la superfície urbanitzable, perquè encara quedava gairebé la meitat del sòl previst en les normes anteriors. L'espai residencial és, doncs, el mateix que en el planejament anterior. Pel que fa a sòl industrial, el tenim concentrat a una banda de la travessera urbana de la C-38, on queda una reserva de sòl.»
–Aquest pla preveu alguna variant?
–«Sí. De fet, les normes anteriors ja assenyalaven un traçat per la banda dreta del riu Ter. Ara, d'acord amb la direcció general de Carreteres, s'ha consolidat i es reflecteix en el pla. Ja hi ha uns estudis previs que la Generalitat va fer en el moment que s'executaven les obres de la travessera, però en aquest moment crec que no està prevista com a obra prioritària per a la comarca.»
–Ara que parla de comarca, què en pensa de la possibilitat que la Vall de Camprodon sigui considerada com a tal en la nova divisió territorial?
–«Les comarques es distingeixen pel fet de tenir tot un conjunt de trets i d'interessos comuns. Crec que els sis pobles de la Vall de Camprodon tenim aquesta característica: el turisme, els serveis assistencials de salut, els d'educació, hospital geriàtric, mercat, etc. Estem constituïts en mancomunitat des de fa anys. Això ja vol dir alguna cosa. Fins i tot acabem de signar una carta de paisatge. També és cert que, a vegades, potser no se'ns té prou en compte a l'hora de decidir i, sobretot, de repartir. Ara bé, és un tema que cal madurar.»
–Quant a la mancomunitat, com està en aquest moment?
–«Coincidint amb l'inici d'aquesta legislatura, crec que la Mancomunitat de la Vall de Camprodon s'espavila i va per feina. Estem fent uns nous estatuts que hauran d'establir una nova organització i uns nous objectius. Al mateix temps, es treballa en projectes engrescadors, com ara un de transfronterer que pretén potenciar els valors històrics i artístics als dos costats de l'antiga frontera administrativa.»
–Per acabar, ens pot explicar alguns dels projectes en què treballen?
–«En aquests moments estem acabant la coberta de la casa de la vila, que haurà servit per disposar d'uns grans espais per a diferents usos. Ara reprendrem la urbanització dels carrers Avets, Collsalarça i Faig, estem acabant la construcció d'un nou traçat de l'abastament d'aigua potable que vam haver d'afrontar pel risc de trencament imminent de la conducció principal, i estem treballant en la construcció en l'espai verd, vora la rotonda, d'una obra que ha de ser un reconeixement a la figura de l'amic i regidor Xavier Bulbena, que, com ja he dit abans, ens va deixar.»
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.