Política

Iceta veu inviable el pla de xoc sense un finançament millor

El líder socialista no tanca la porta a donar suport als comptes d'enguany, però demana negociar amb Madrid

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va qualificar ahir l'actual model de finançament de la Generalitat “d'insuficient” per tirar endavant el pla de xoc social pactat entre JxSí i la CUP, al qual es preveu destinar 270 milions, i va instar la Generalitat i el govern espanyol a negociar un nou sistema de finançament per a Catalunya. En declaracions des de la Roca del Vallès, el líder socialista es va mostrar escèptic que un nou pressupost “pugui abordar els problemes del país si no hi ha una negociació amb el govern espanyol”, però va mantenir la porta oberta a una hipotètica entesa amb el govern per donar suport als comptes d'enguany. “Si en algun moment considerem que la proposta pot tenir suport, el donarem.”

Tot i no descartar un eventual suport a la votació dels nous comptes, el primer secretari socialista va recordar que “encara no és clar si el govern ha decidit presentar un pressupost o si es limitarà a prorrogar el de l'any passat”, i va reiterar la necessitat de diàleg entre l'executiu català i espanyol per establir un contacte “normal entre institucions”.

Interpel·lat sobre una eventual investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, com a president del govern espanyol, Iceta va afirmar que “el 20 de desembre els ciutadans van votar pel canvi i per les reformes” i va defensar la possibilitat que Sánchez intenti cercar suports per a la investidura si el líder del PP, Mariano Rajoy, no aconsegueix els suports necessaris. També va assegurar que els socialistes “no donaran suport” a la candidatura del PP, però sí que va considerar oportú que Rajoy sigui presentat com al primer candidat a la presidència. “No som partidaris de cremar etapes, sinó de respectar els temps i els procediments” va afirmar.

LA XIFRA

270
milions
d'euros preveu destinar la Generalitat al pla de xoc social acordat entre Junts pel Sí i la CUP.

C's carrega contra Junqueras

La presidenta del grup parlamentari de C's al Parlament, Inés Arrimadas, va lamentar ahir que el vicepresident del govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, hagi descartat negociar un millor sistema de finançament i atribueixi a l'Estat els problemes financers de la Generalitat, segons la seva opinió. Arimadas està preocupada per “l'actitud de Junqueras de dir que tota la culpa és que no arriben els diners d'Espanya, i de dir que renuncia a negociar un sistema de finançament millor o més bones condicions del fons de liquiditat autonòmica”.

Segons la líder de C's, “no és un bon conseller d'Economia aquell que renuncia a negociar i aquell que no accepta que també s'han fet coses malament des de Catalunya i que es poden prioritzar més bé els recursos”. Arrimadas va fer aquestes declaracions després de visitar l'Hospital de Viladecans i reunir-se amb els representants dels treballadors i amb els gestors del centre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia