Política

Cecot demana al Govern que compti amb els empresaris per “fundar un país nou”

El president de la patronal assegura que “respectaran” les decisions del Parlament i “s'adaptaran”

El president de la patronal Cecot, Antoni Abad, ha demanat al Govern que compti amb els empresaris per “fundar un país nou” perquè aquest sigui “més modern i competitiu”. I és que Abad considera que la decisió sobre la independència dependrà del que decideixi la majoria de catalans però que en tot cas els empresaris han constatat que cal “un país nou” en termes de modernitat i competitivitat.

Així, ha indicat que hi haurà qui digui que la millor solució per donar respostes a aquests problemes és un nou país però ha alertat que això “tampoc ho garanteix” si no es té present que el país que existeix actualment “no és el que convé per fer empresa”. En tot cas, Abad ha dit que els empresaris “respectaran” les decisions del Parlament i “s'adaptaran”, però ha puntualitzat que cal prendre decisions amb “responsabilitat i intel·ligència”.

“Tenim la necessitat d'un país nou, però nou per modern, per dialogant, perquè es prenen les millors decisions, perquè es consulta al món empresarial, perquè s'entén que l'empresa és la cèl·lula mare de l'economia dels països lliures”, ha assegurat Abad en relació al futur de Catalunya. Sobre si la solució passa per un país independent, ha dit que la pregunta haurà de resoldre's segons “el que el gruix de les persones que viuen i voten a Catalunya vulguin”.

Tot i això, ha assegurat que els empresaris han constatat que “fer empresa dins d'Espanya i des de Catalunya té mancances importants” i ha criticat “l'immobilisme” que s'ha portat a terme fins ara i que ha portat a un país que “no és modern”.

El president de la patronal ha afirmat que part del problema és el fet que no hi ha hagut diàleg “ni dels polítics amb els polítics ni d'aquests amb els empresaris” i per això ha reclamat que aquests puguin tenir un paper actiu en la presa de decisions per tal d'aconseguir-ne les millors.

En no ser així, ha apuntat que els empresaris han vist com es decidien inversions que no tenien retorn, que s'hagi arribat a una situació de llum vermella pel que fa als costos logístics, que no es tinguin les infraestructures d'innovació i mobilitat adequades i, en el cas de Catalunya, que hi hagi una “manca d'inversió” per part de l'estat espanyol. “Així, sense fer servir altra cosa que la raó econòmica i empresarial, arriba un moment en que refundem el país o fundem”, ha declarat.

Respecte i adaptació

El president de Cecot també ha constat que actualment hi ha una majoria parlamentària que aposta per la independència i ha dit que en tot cas els empresaris “respectaran el que el Parlament impulsi i les decisions del conjunt de la ciutadania”. No obstant, ha assegurat que el “punt de rebel·lia de dir que el país que hi ha avui no és el que convindria” el mantindran i expressaran on faci falta.

“Ja veurem si fundar o refundar, cadascú com a ciutadà posarà l'èmfasi però no podem continuar com fins ara”, ha matisat.

Abad ha incidit especialment en què ha de ser la societat la que marqui “les grans línies estructurals” i ha reconegut que això comporta “esforç i sacrifici per part de tothom”. Ha rebutjat els “estats paternalistes” i ha reivindicat que, tot i que la política és necessària, no es pot “anar a remolc” d'aquesta.

En aquesta línia, ha reclamat “més compromís per part dels agents socials”, amb una invitació directa també als sindicats, i ha afegit que cal dir que volen estar presents “en els processos de definició”. “Creiem que sent-hi aportarem molt de valor perquè les decisions que es prenguin siguin les més adequades, les millors per a l'interès general”, ha afegit.

En aquesta línia, ha criticat que fins ara no se'ls ha tingut en compte i que la qualitat democràcia de l'estat espanyol no ha estat l'adequada. Abad ha relacionat el moment que es viu ara amb la “incapacitat d'entendre el missatge que des de molts sectors socials s'ha anat enviant des de fa dècades” i ha lamentat que no s'hagin reformat les lleis electorals o s'hagi anat a mirar què fan els països que tenen millors resultats econòmics i de benestar social.

El líder patronal afegeix que no s'ha aprofundit sobre aspectes com el retiment de comptes per part de les administracions i ha considerat que és necessari que aquestes passin auditories com ho fan les empreses. “Perquè tanta pressió d'auditoria sobre les empreses i resulta que no hi ha auditoria d'administracions?”, s'ha preguntat. Abad considera que totes aquestes qüestions van en la línia de les reflexions que plantegen avui dia molts sectors de la societat per tal d'aconseguir el país desitjat i ha assegurat que els empresaris hi han d'estar presents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia