Política

L'Audiència investiga l'ANC per les mocions sobiranistes

Vol saber si, juntament amb l'AMI i l'ACM, és la promotora que la resolució parlamentària, suspesa pel TC, s'aprovés a diversos ajuntaments

Les entitats refermen el compromís amb la democràcia

L'Assemblea continua sota el focus judicial. El jutge de l'Audiencia Nacional Ismael Moreno ha demanat a la Policía Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra que l'informin sobre l'ANC. En concret, vol dades dels estatuts, el finançament i les activitats desenvolupades per l'Assemblea, però també de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) amb la intenció d'aclarir si van ser “les impulsores i promotores” de la tramitació de les mocions de suport a la resolució independentista del Parlament, aprovada el 9 de novembre passat i posteriorment suspesa pel Tribunal Constitucional. Moreno vol determinar si les organitzacions independentistes han comès delictes de rebel·lió i sedició, com manté la fiscalia de l'Audiencia Nacional, que dirigeix Javier Zaragoza.

En una resolució que ahir recollien les agències, el magistrat acceptava obrir les diligències sol·licitades per la fiscalia. I reclamava a les forces de seguretat la llista de consistoris que han ratificat el text de la cambra catalana, entre els quals hi ha els de Girona, Sant Cugat del Vallès, Igualada, Celrà, la Seu d'Urgell –tots denunciats per haver-ho fet– i molts d'altres com ara el de Vic. En el cas de la capital d'Osona, el jutge recorda que ho va fer el 9 de desembre, uns dies després que el Constitucional hagués suspès el text i amb recels del secretari municipal.

Moreno demana saber la manera en què aquestes mocions es van incorporar a l'ordre del dia dels plens, la data en què es van aprovar, els partits polítics que representen els regidors que hi van donar suport i el sentit dels informes emesos pels secretaris dels ajuntaments en relació amb el text. També reclama si la moció facultava l'alcalde a portar-la a terme “executant els actes pertinents”.

La fiscalia de l'Audiencia Nacional advertia de la “il·legalitat” de la resolució parlamentària i vol saber si l'aprovació de les mocions que la reproduïen va ser un plantejament aïllat o va respondre, “com tot indica, a una estratègia planificada o concertada amb el propòsit de generar una situació o context d'incompliment generalitzat de la legalitat constitucional que permeti la consecució de la independència al marge de les vies legals d'aquesta part del territori nacional”.

L'ANC, l'AMI i l'ACM no havien rebut ahir cap notificació oficial de la suposada investigació de l'Audiència. A través d'un comunicat conjunt, les tres entitats sobiranistes es refermaven en el seu compromís “amb la democràcia, la llibertat i la justícia”, i recordaven que totes les seves actuacions s'han fet sempre “amb un profund sentit cívic i pacífic”. També deixaven clar que continuaran treballant “i donant suport a les accions del Parlament i del govern de Catalunya, seguint el mandat rebut a les urnes el 27 de setembre”.

LA FRASE

Les tres entitats reafirmen el seu màxim compromís amb la democràcia, la llibertat i la justícia
ANC, AMI, ACM
comunicat conjunt


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia