La CUP facilita la pròrroga i insta a renegociar el deute
L'esquerra independentista justifica l'aval per la necessitat d'aprovar un nou pressupost que permeti l'endeutament i l'aplicació del pla de xoc
El decret rep el vot contrari de la resta de grups
La CUP va avalar ahir el decret llei que permet, de manera automàtica, prorrogar el pressupost del 2015 en espera que el govern negociï els comptes del 2016. L'acord amb JxSí a l'últim minut per constituir govern va impedir tenir un pressupost abans d'acabar l'any, per la qual cosa es va optar per aplicar una pròrroga automàtica que, entre altres coses, permeti gestionar els pocs recursos de què es disposen per anar pagant les factures i el cost dels serveis socials. De fet, l'aval de la CUP a la pròrroga va anar acompanyat d'un avís seriós. “Avui facilitem la pròrroga perquè comencem a aplicar els acords del 9-N en totes les seves dimensions”, recordava la diputada Eulàlia Reguant. Així, a partir d'ara s'hauran de succeir les reunions entre JxSí i la CUP amb un ordre del dia molt clar, l'aplicació del pla de xoc i la renegociació del deute d'acord amb el punt número 9 de l'annex que acompanyava la declaració del mes de novembre. Per la CUP, reduir la càrrega del deute en el conjunt de la despesa és una “necessitat” bàsica per poder augmentar altres partides enfocades a cobrir les necessitats socials dels ciutadans. “El deute no és una fatalitat, sinó fruit d'unes polítiques clares”, assenyalava Reguant després de recordar que tant el PP com el PSOE i CDC van aprovar la llei d'estabilitat pressupostària que obligava a prioritzar el pagament del deute per sobre d'altres despeses com ara els serveis socials.
La CUP va permetre que la pròrroga tirés endavant, però ho va fer amb una dispersió del sentit del vot. En va donar cinc d'afirmatius i va emetre quatre abstencions, malgrat haver expressat algunes reticències dimarts passat. En total, nou vots en espera que s'incorpori el diputat que ha de substituir el cap de llista, Antonio Baños.
No rotund de l'oposició
La resta de grups de l'oposició es van mostrar totalment contraris a l'aprovació de la pròrroga assegurant que els comptes del 2015 no eren els desitjables i que el govern no havia fet cap gest que demostrés que té un nou projecte i que vol el diàleg amb la resta de grups. El més contundent va ser el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, malgrat que el president del grup, Lluís Rabell, s'havia mostrat feia pocs dies obert a negociar el pressupost. “No donarem cap xec en blanc”, van coincidir a dir tots els grups de l'oposició.
LA XIFRA
Acord per apujar un 1% el sou
Contràriament al que havia passat segons abans, tots els grups parlamentaris van aprovar per unanimitat el decret llei del govern que permet un increment salarial de l'1 % per als treballadors del sector públic de la Generalitat aquest any. L'objectiu de la norma és que el personal de l'administració catalana es beneficiï de les millores salarials aprovades pel govern espanyol amb efecte des de l'1 de gener del 2016. Segons l'executiu català, l'impacte d'aquest increment per a les arques públiques és de 110,2 milions d'euros que, mentre no s'aprovi un nou pressupost, assumirà cada conselleria a càrrec dels crèdits consignats pel 2015. L'oposició va retreure als de Puigdemont que el decret era fruit d'una obligació estatal.