Política

Tortosa

Una missió europea avaluarà el pla hidrològic de l'Ebre

Sis eurodiputats es desplaçaran dilluns al Delta, on es reuniran amb científics, pagesos i pescadors per fer un informe de l'impacte del projecte

La PDE convoca la manifestació del 7-F a Amposta

La manifestació de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) contra el pla hidrològic tindrà lloc un mes després que el Consell de Ministres aprovés el pla. No és una data casual, sinó que la PDE ha elegit el 7-F perquè just l'endemà el delta de l'Ebre rebrà la visita d'una delegació d'eurodiputats enviats per la Comissió de Peticions del Parlament Europeu perquè investiguen in situ les conseqüències del document de planificació hidrològica sobre el Delta. Aquesta missió és fruit de les tres intervencions que ha fet la PDE al Parlament Europeu des que l'any 2012 va sol·licitar el seu ajut. “L'Estat ha fet tot el possible perquè Europa no intervingués en el pla hidrològic, però finalment una delegació d'eurodiputats vindrà al Delta i esperem que facin un informe contundent de les agressions que implicarà”, ha manifestat la portaveu de la PDE, Susanna Abella.

La delegació del Parlament Europeu estarà formada per sis eurodiputats de diferents nacionalitats i partits que seran els encarregats de fer l'informe, a més s'hi desplaçaran quatre eurodiputats espanyols i també tècnics i traductors. Pal Csáky (PPE, Eslovàquia), Julia Pitera (PPE, Polònia), Bodil Valero (Verds, Suècia), Tatjana Zdanoka (Verds, Letònia), Eleonora Evi (EFDD, Itàlia) i Kostadinka Kuneva (GUE/NGL, Grècia) són els membres de l'equip que investigarà el pla de conca de l'Ebre i que es reuniran a la Casa de Fusta de l'Encanyissada amb científics, pagesos, pescadors i aqüicultors. També coneixeran el projecte dels filtres verds i el d'instal·lació de reflectors en distints punts del Delta per determinar el grau d'enfonsament que experimenta el Delta. En aquest sentit, segons els estudis de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), el Delta s'enfonsa 3 mil·límetres cada any. I l'endemà de la visita al Delta es reuniran a Madrid amb representants del Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient.

Els eurodiputats emetran un informe que remetran a la comissió de Medi Ambient, que podria obrir un procediment d'infracció a l'Estat. “Madrid farà tot el possible perquè això no tire endavant, diran que la nostra petició arrenca del pla antic (2014) però la realitat és que el nou document continua sense avaluar les masses d'aigua del Delta, sense rebaixar el volum de regadius i sense un cabal ecològic per al tram final”, ha dit Abella. A més, abans de l'estiu la PDE presentarà una queixa a la Comissió Europea contra el pla.

Dilluns, però, no serà la primera vegada que una delegació europea es desplaça al Delta. El 2003, en plena lluita contra el PHN, una delegació de la comissió de Medi Ambient va ser al Delta. I el mateix any el Parlament Europeu va negar el finançament al transvasament. En aquella etapa la lluita era contra un pla estatal de l'aigua, mentre que ara estem en la fase prèvia, com quan es va aprovar el pla de conca del 1998. “El nostre objectiu és que el futur PHN no pose sobre la taula un transvasament”, ha assenyalat la portaveu de la PDE.

Junqueras, Rull i Mundó es manifestaran

La mobilització de diumenge contra el pla hidrològic tindrà representació del govern de la Generalitat. Així, els consellers d'Economia, Territori i Justícia, Oriol Junqueras, Josep Rull i Carles Mundó, han confirmat a la PDE que assistiran a la protesta. També hi serà la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els eurodiputats Francesc Gambús i Ernest Urtasun, entre d'altres. D'altra banda, En Comú Podem va presentar ahir una proposició no de llei al Congrés perquè es revoque el pla hidrològic. També ERC va registrar una iniciativa perquè es revisi el pla i s'adeqüe el règim de cabals a la directiva marc d'aigua. ERC també planteja seguir la proposta de la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.