El pressupost de la Diputació del 2010 serà de 110 milions, 30 menys que el 2009
Les liquidacions negatives del 2008 i el 2009 podrien arribar als 20 milions d'euros, que s'arrossegarien fins almenys al 2016
Ramon Romaguera va fer l'anunci dels mals pronòstics en l'apartat de precs i preguntes, en resposta a una qüestió de Jaume Torramadé, portaveu de CiU, a l'oposició. Torramadé va oferir el grup de CiU per consensuar amb l'equip de govern –PSC i ERC– els criteris que han d'alimentar els pressuposts de la Diputació fins que s'hagin acabat els efectes de la crisi econòmica en les administracions. Torramadé va recordar que CiU representa el màxim nombre d'ajuntaments i que té més regidors que ningú.
El responsable d'Hisenda de la Diputació reconeix que hi ha de poder haver capacitat de maniobra i d'entesa amb CiU. «Hi ha un escenari nou i exigeix molt de rigor de l'equip de govern.» Considera que s'ha de fer una feina interna molt seriosa per analitzar què s'ha de suprimir transitòriament, què s'ha de retallar, i definir amb claredat les prioritats.
Durant les seves intervencions en el ple, Jaume Torramadé va insistir a advertir que CiU vol dir-hi la seva, a com s'ha de «passar la tisora» en les diferents partides. «Si hi ha criteris compartits, hi haurà complicitats. Que no ens vinguin a demanar el nostre suport quan ja estigui tot decidit», va declarar el portaveu de l'oposició. Torramadé es va manifestar interessat pels exercicis posteriors al mandat actual: «Després del 2011 hi ha altres exercicis, a nosaltres ens preocupa el mandat 2011-2015», va dir Jaume Torramadé, tot insinuant que a partir de les eleccions del 2011 hi podria haver canvi de color polític a la Diputació de Girona.
Malgrat això, cal tenir present que les liquidacions negatives, d'almenys els exercicis 2008 i 2009, s'arrossegaran, com a mínim, fins al 2016, com a molt aviat, d'aquí a dos mandats.
Precisament, Romaguera va advertir que costarà molt tornar a recuperar el nivell d'ingressos. Fins al 2016, com a mínim, es patiran els efectes de la crisi, els retorns a l'Estat de les liquidacions negatives dels exercicis 2008 i 2009. La liquidació negativa del 2008 pujarà a 9 milions d'euros i la del 2009 podria ser encara un xic superior.
No hi ha brots verds per a les administracions, i encara menys per a les corporacions locals. La crisi econòmica ataca de ple el finançament local, prou tocat de sempre. La frenada del consum implica una reducció dels impostos indirectes, començant per l'IVA i acabant pel tabac i la gasolina. Com que l'Estat recapta menys tributs, en conseqüència rebaixa les transferències que reben les diputacions provincials.
Romaguera va recordar que l'anunciada reforma de la llei d'hisendes locals podria tenir un efecte molt minso, ja que únicament podria anul·lar els efectes dels primers anys de la crisi. El diputat del PSC no es va estar d'admetre que tota la legislatura vinent (2011-2015) es patiran, com a mínim, els efectes de la crisi.
Control de les subvencions
El ple d'ahir va aprovar el pla anual de control financer de les subvencions concedides per la Diputació per comprovar si s'han destinat a les finalitats per a les quals van ser concedides. Els ajuntaments estudiats seran elegits aleatòriament, d'acord amb un programa informàtic.
Biblioteques.
Infraestructures.