Política

El pacte PSOE-C's impedeix al rei oferir l'opció a Rajoy

El president en funcions volia aspirar a La Moncloa després d'un fracàs de Sánchez, però els seus 123 escons són menys dels 130 ‘sociociutadans'

Els populars endureixen els atacs contra Rivera

El pacte d'investidura que Pedro Sánchez ha teixit amb Ciutadans no li dóna per ara cap garantia de ser investit, però té una virtualitat estratègica per al PSOE: el vet a Mariano Rajoy com a alternativa. Si la intenció del president en funcions i candidat del PP era declinar en primer lloc per esperar un fracàs de Sánchez que li retornés l'oferiment del rei com a segona opció, Felip VI es troba ara que en cap cas pot plantejar-se proposar Rajoy perquè els seus 123 escons de partida sempre seran inferiors als 130 escons sociociutadans.

El bloqueig en què el pacte PSOE-C's ha situat Rajoy és el producte de la seva decisió –inèdita en democràcia– de declinar l'oferiment de Felip VI d'explorar la investidura el 22 de gener. Davant la perplexitat a les files del PP, Rajoy ni va sondejar el líder de C's, Albert Rivera, i es va sentir mereixedor del segon intent apel·lant a la condició del PP de ser la força més votada el 20-D amb 7,2 milions de vots.

“No té caducitat”

Si el desenllaç dels plens d'investidura és el previst per l'aritmètica i Sánchez fracassa tant el 3 com el 5 de març perquè té el vot en contra del PP i de Podem, el líder socialista se sent legitimat per continuar liderant la iniciativa fins al 3 de maig, data límit abans de l'eventual repetició de les eleccions. El líder del PSOE fins i tot ho va voler explicitar recalcant que l'aliança dels 130 escons amb Rivera “no té caducitat”. Ras i curt: fins i tot derrotat al Congrés el dissabte 5 de març en segona votació, ell no només seguirà sent el líder amb l'encàrrec del rei, sinó també l'aspirant que parteix amb el botí més elevat d'escons per assaltar La Moncloa.

L'article 99.3 de la Constitució dicta que, si hi ha un primer fracàs a l'hora d'investir president, aleshores “es tramitaran successives propostes en la forma prevista”. Però no diu enlloc que hagi de ser per la via de proposar un altre candidat, i menys un altre candidat que d'entrada arrencaria amb menys suports dels que ja té l'aspirant fracassat.

Més opcions que vots

Segons Enrique Arnaldo, catedràtic de dret constitucional de la Universitat Rei Joan Carles, el fet que Rajoy fos el més votat el 20-D és irrellevant a ulls del monarca. “El rei ha de proposar el candidat que li sembli que té més possibilitats de ser elegit i no pas el candidat que ha sigut més votat en les eleccions”, avisa Arnaldo.

Amb Rajoy que es veu a si mateix com “un actiu”, el PP va endurir ahir els atacs contra Rivera per “apuntalar el PSOE”. Els populars fins i tot es van servir d'una declaració de Carme Chacón sobre la consulta que comportaria la reforma constitucional –“en l'acord també hi ha un referèndum per a Catalunya després d'una reforma de la Constitució”, va dir a TV3– per fustigar el líder de C's. “Rivera, que sempre va presumint de ser el més espanyol de tots els espanyols, ens ha d'explicar les paraules de Chacón i com C's pot donar suport a un pacte que permet de manera encoberta fer a Catalunya un referèndum d'autodeterminació”, obria les hostilitats el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol.

“Ni ZP ni ZPedro”

Davant els atacs, el líder de C's considera que Rajoy ha d'explicar per què no avala un text que blinda la unitat d'Espanya. “Els seus votants estaran més d'acord amb aquest document constitucionalista que amb el que diu ERC”, avisa Rivera, que es vol reunir amb Rajoy per exigir-li una abstenció. Però la vicepresidenta espanyola en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, advertia Rivera que el PP votarà no a un pacte que “no és d'investidura, és d'impostura” i que no se li pot demanar l'abstenció per desfer “les polítiques que ens han tret de la crisi”.

“No vam votar ZP i ara no votarem ZPedro”, va ironitzar el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando.

LES FRASES

Si Rajoy diu que no a l'acord és problema seu: els votants del PP hi estan més d'acord que no pas amb ERC
Albert Rivera
president de ciutadans
Rivera no pot demanar l'abstenció del PP per tombar el que ha fet el PP. És un pacte d'impostura
Soraya S. de Santamaría
vicepta. espanyola en funcions
En l'acord PSOE-C's hi ha un referèndum per a Catalunya després d'una reforma de la Constitució
Carme Chacón
sec. rel. internacionals del psoe
Sánchez, i sobretot Rivera, han d'explicar com C's permet de manera encoberta un referèndum català
Xavier García Albiol
líder del pp al parlament

El PP amenaça amb dur al TC el segon ple d'investidura

El PP continua airejant el seu enuig amb el calendari de la investidura que ha decidit el president del Congrés, Patxi López, i ara es planteja fins i tot recórrer davant el Tribunal Constitucional la intenció de celebrar la segona votació al Congrés el dissabte, dia 5 de març. “48 hores després són 48 hores, i no les hores que digui López”, avisava el portaveu del PP Rafael Hernando.

Si bé inicialment López va convocar el ple d'investidura per al dimecres 2 de març, una relectura del reglament feta dies després el va fer caure en un detall imprevist: el rellotge posat en funcionament podia fer repetir les eleccions el dilluns 27 de juny, i no el diumenge 26 de juny, que era la data que ell volia. La solució de López va ser avançar el ple al dimecres 1 però reservant la tarda del dia només al discurs de Sánchez, un fet que li regala el protagonisme únic dels informatius i dels diaris perquè no té cap rèplica fins a l'endemà.

El PP creu que hi ha el risc que la votació primera es faci a la mitjanit del dimecres 3 i que l'obligació de repetir-la 48 hores després provocaria fer-la a la mitjanit del divendres, i no el matí del dissabte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia