Rajoy es nega a sotmetre's al control del nou Congrés adduint que està en funcions
Santamaría cita l'exemple de Mas en la negociació amb la CUP i de l'andalusa Díaz per defugir l'escrutini parlamentari
“Seria com si hi anés Zapatero”, diu
Mariano Rajoy se sent el president d'un govern en funcions que no deu cap explicació al Congrés que va sortir de les eleccions del 20 de desembre. En
la democràcia espanyola no havien conviscut mai tants dies el Parlament d'una nova legislatura (l'onzena) i el president del govern de l'anterior (la desena) com succeeix ara a Rajoy, però l'anomalia no inquieta La Moncloa, que ha ideat un arsenal jurídic per evitar que el president o qualsevol ministre hagin d'acudir al Congrés a explicar, per exemple, el polèmic acord amb Turquia que preveu l'expulsió de refugiats que fugen de l'horror a Síria. “Seria com si hi anés Rodríguez Zapatero”, etziba la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría.
L'equiparació del Rajoy president en funcions amb un expresident és controvertida: retirat al xalet de Valdemarín, José Luis Rodríguez Zapatero no pot dictar el BOE ni tampoc acudeix a cimeres internacionals, mentre que a La Moncloa Rajoy encara ho fa i, com en el cas d'ahir, pren decisions polítiques com ara frenar la conselleria catalana d'Exteriors. La tesi de la vicepresidenta espanyola és que l'actual executiu “no té la confiança” de l'actual Congrés.
Sáenz de Santamaría, però, va sortir a corregir ahir un exemple encara més dràstic ofert pel seu company José Luis Ayllón, secretari d'estat de Relacions amb les Corts, que
el dia anterior ironitzava que convocar ara Rajoy al Congrés és “com cridar a comparèixer Felipe González”, que va abandonar el poder fa 20 anys.
Mas, un fals precedent
Entre els arguments per escapar del Congrés, Santamaría va invocar ahir l'exemple d'Artur Mas en el període de transició de la negociació amb la CUP després del 27 de setembre fins al gener i el cas
de l'andalusa Susana Díaz. Mas, però, sí que va acudir a la Diputació Permanent quan estava en funcions per abordar la corrupció.
Simptomàticament, el govern de Rajoy es basa només en un informe de
la secretaria de Relacions amb les Corts –de factoria pròpia– i, en canvi, no ha demanat cap informe a l'advocat de l'Estat ni al Consell d'Estat. Una de les peticions a què s'enfronta Rajoy és explicar els acords del 7 de març firmats pels 28 socis de la Unió Europea amb Turquia, però també els que s'adoptin en el Consell Europeu els dies 17 i 18 de març.
El màxim que cedeix l'actual govern és que el dia 16 acudeixi al Congrés el secretari d'estat per a la UE, Fernando Eguidazu. Però l'oposició no ho avala
i Pedro Sánchez va enviar ahir una carta a Rajoy per exigir-li que vagi ell a les Corts a explicar l'acord amb Turquia, afer en què el president en funcions té l'oposició de tot el nou Congrés tret del PP.