La xarxa francobelga
Tres nous detinguts a Brussel·les estarien vinculats amb un atemptat frustrat dijous a França
La fiscalia belga confirma que el segon suïcida de l'aeroport va participar en els atacs del 13-N de París
La policia belga no descansa. Alguns diuen que està fent el que no ha fet en quatre mesos. Ahir, tres dies després del doble atemptat suïcida perpetrat dimarts a Brussel·les amb un balanç de 34 morts –entre ells una jove de nacionalitat espanyola– i 170 ferits, havia detingut 9 sospitosos en diverses batudes. Les tres últimes detencions, ahir mateix, es van fer en el marc d'una macrooperació policial al districte de Fores de la capital, al barri de Saint Gilles, i a la zona de Schaerbeek.
En una de les operacions, duta a terme a la zona de Schaerbeek, es van produir diverses explosions, que podrien haver estat detonacions controlades pels artificiers de la policia belga.
Finalment, els agents van detenir un home que portava una motxilla i no es va aturar quan li van cridar l'alto.
Uns arrestos que se sumaven a sis fets dijous en diverses zones de la capital belga; tres dels detinguts van quedar en llibertat i els altres tres van ingressar en presó preventiva. També dijous, a Argenteuil, a prop de París, la policia francesa va detenir un home, identificat com Reda Kriket, de 34 anys i nacionalitat francesa, condemnat en rebel·lia a 10 anys de presó per un tribunal de Brussel·les, juntament amb el presumpte cervell dels atacs gihadistes de París, Abdelhamid Abbaoud, el juliol del 2015.
La detenció de Kriket i la seva relació amb Abdelhamid Abbaoud han tornat a posar el focus d'atenció en el vincle entre els atemptats de París i els de Brussel·les. Una mateixa cèl·lula terrorista que els investigadors estan començant a desmuntar. Kriket planejava un atemptat imminent a França. Les autoritats franceses van revelar que l'operació policial havia permès desmantellar un projecte d'atemptat que es trobava en “fase molt avançada”. Però Kriket-Abbaoud no és l'únic nexe de la cèl·lula francobelga.
La fiscalia federal belga va confirmar el primer vincle oficial entre els atemptats a la capital belga i la francesa. Un vincle de què ja s'havia informat, però que, ahir, va tenir confirmació oficial. La fiscalia va identificar Najim Laachraoui com el segon suïcida de l'atemptat a l'aeroport de Brussel·les. El seu ADN va ser trobat ja en diversos explosius utilitzats a París i és també la persona que va llogar –sota una identitat falsa– una casa a la localitat francesa d'Auvelais i una altra a Brussel·les. Tots dos immobles utilitzats pel comando gihadista del 13-N.
La policia francesa i la belga, però, no han estat les úniques que, després dels atemptats de Brussel·les, han posat en marxa operacions antiterroristes. La policia alemanya va informar de l'arrest de dos homes per una possible connexió amb els atemptats suïcides de Brussel·les, segons informaven, ahir, diversos mitjans alemanys. Segons l'edició digital del setmanari Der Spiegel, la policia alemanya va detenir un jove marroquí de 28 anys que tenia en el telèfon mòbil dos missatges sospitosos del dia en què es van perpetrar els atacs a la capital belga. La cadena de la televisió pública alemanya ARD va precisar que el detingut va ser interceptat dimecres a la nit en un control de Giessen, a prop de Frankfurt.
LES XIFRES
Caces F-16 belgues per bombardejar EI
Aprofitant la visita del secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, a Brussel·les, el primer ministre belga, Charles Michel, ho va oficialitzar: Bèlgica enviarà caces F-16 per bombardejar Estat Islàmic (EI). En declaracions als mitjans després d'haver-se reunit amb el secretari d'Estat nord-americà, Michel va indicar que el mandat per a aquesta missió ja va ser debatut en el Parlament. El 3 de març passat, Bèlgica va començar a debatre si havia d'enviar a Síria avions F-16, de què les operacions estaven limitades a l'Iraq, a petició dels EUA i amb l'objectiu de reforçar la lluita internacional contra EI, organització que va assumir l'autoria dels atemptats de Brussel·les en un comunicat. Amb la seva visita, Kerry va voler traslladar a Michel la solidaritat dels EUA amb el poble belga i amb el govern en un moment d'hores baixes pels errors en la lluita antiterrorista.