El síndic reclama la retirada de més símbols franquistes
Ribó pregunta als ajuntaments de Vilalba dels Arcs i la Ràpita què faran amb els monuments d'exaltació del franquisme
Vilalba taparà la inscripció del monòlit i els veïns decidiran el seu futur, igual que a Tortosa
La retirada o el manteniment dels símbols franquistes que encara es conserven a les Terres de l'Ebre continua generant polèmica. El síndic de greuges ha obert una investigació sobre els monuments franquistes de Vilalba dels Arcs i Sant Carles de la Ràpita, i estudia si els ajuntaments d'aquests municipis incompleixen la llei de memòria història (2007), que propugna la supressió de les construccions d'exaltació del franquisme.
De moment, el síndic s'ha adreçat als dos ajuntaments per conèixer quines previsions tenen respecte al monòlit en forma de creu que es conserva a la plaça Major de Vilalba dels Arcs, amb la inscripció “Caídos por Dios y por España ¡Presentes!”, mentre que en el cas de la Ràpita s'ha interessat per la figura del Sagrat Cor i la creu de la torre de la Guardiola. En tots dos casos, el síndic manté que es tracta de monuments d'exaltació franquista que s'haurien de retirar. El síndic ha actuat per iniciativa pròpia, com també ho ha fet en el cas de Tortosa, on l'Ajuntament convocarà una consulta popular perquè la ciutadania decideixi si es retira o es transforma el monument de la batalla de l'Ebre, situat enmig del riu.
I la convocatòria d'una consulta popular és la decisió que ha adoptat també l'Ajuntament de Vilalba dels Arcs per decidir si es retira o es manté a la plaça Major la creu franquista. L'Ajuntament ha rebut també un requeriment de la subdirecció general de Memòria, Pau i Drets Humans perquè aplique la llei de memòria històrica. Davant aquest requeriment l'Ajuntament ha decidit tapar la inscripció alcista que hi ha a la creu. “ Les lletres estaran tapades sí o sí, es retiri o no es retiri, però el que es vulgui fer amb el monument és decisió de la gent del poble”, va manifestar l'alcaldessa de Vilalba dels Arcs, Teresa Mariné, en declaracions a l'ACN. Pel que fa a la consulta, no tindrà lloc fins a final d'any. “Per moltes ideologies personals que tinguem, defenso que les simbologies han d'estar als llocs oportuns, la gent ha d'entendre que ens poden collar perquè les lleis hi són per complir-les”, va defensar l'alcaldessa.
No figura en el cens
El monument de la torre de la Guardiola de la Ràpita no consta al cens de simbologia franquista del Memorial Democràtic, tot i que es va construir per commemorar els 25 anys de la dictadura de Franco. El conjunt arquitectònic no conserva cap element d'enaltiment del franquisme, ni cap recordatori a les víctimes, per la qual cosa l'Ajuntament rebutja la comparació d'aquest símbol amb altres monuments franquistes que es conserven a les Terres de l'Ebre. I així ho traslladarà l'Ajuntament al síndic de Greuges. En cas que el Memorial Democràtic acabés incloent el Sagrat Cor i la creu en el cens de simbologia franquista, l'Ajuntament seguiria les seues recomanacions.
Per la seua banda, el síndic alerta de l'assignatura pendent a l'Estat espanyol d'afrontar el passat i fer justícia, tal com destaca un informe del relator especial de les Nacions Unides per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no-repetició, Pablo de Greiff.
LA FRASE
Reunió divendres a Tortosa per pactar la pregunta
L'Ajuntament de Tortosa continua endavant amb la consulta popular sobre la retirada del monument franquista, tot i el requeriment del síndic de greuges i l'acord del Parlament que rebutja la consulta. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha convocat els portaveus dels grups d'ERC, Movem Tortosa i el PSC a una reunió aquest divendres per pactar la pregunta i la data de la consulta. Fins ara s'han fet trobades bilaterals, així que divendres serà la primera reunió entre tots els grups municipals que durant la campanya electoral van defensar la celebració d'una consulta per tancar la polèmica sobre el monument de la batalla de l'Ebre. No s'ha convocat ni el PP, partidari de conservar el monument, ni tampoc la CUP, que en reclama la retirada, per bé que els dos grups han manifestat la voluntat de participar en la negociació sobre la consulta.
Tant CDC com ERC i Movem coincideixen a plantejar dues opcions: retirar el monument i museïtzar-lo o bé convertir-lo en un monument a la pau, mentre que els socialistes aposten per una pregunta senzilla i que la resposta sigui sí o no. “Des del PSC defensem la retirada del monument”, va dir el portaveu del grup, Enric Roig.
D'altra banda, l'historiador i assessor del Comebe, Josep Maria Solé i Sabaté, va defensar ahir en declaracions a Catalunya Ràdio la retirada del monument. “La ciutadania confon un símbol franquista amb un monument artístic”, va dir.