Política

Sant Fruitós aviva la tensió amb Manresa per l'Agulla

El govern fruitosenc destapa que el manresà ha modificat per decret els usos del Parc Tecnològic, on “ara es pot fer un hotel”

Reclama la nul·litat de l'acord i no tanca la porta a la via judicial

La tensió que ja hi havia entre els governs de Sant Fruitós de Bages i Manresa pel projecte del Portal de l'Agulla –que preveu un hotel i una benzinera dins l'àmbit del parc i en terme de Sant Fruitós– va pujar ahir de volts. Va ser al migdia, quan l'equip de govern fruitosenc va destapar que el manresà havia aprovat a principis de mes “i per decret” la “modificació d'un conveni que permet que es pugui fer un hotel al Parc Tecnològic”, que també està situat dins l'àmbit de l'Agulla, en aquest cas en terme de Manresa.

L'alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, també va afirmar que “la tramitació s'ha fet des del més absolut obscurantisme” i “vulnerant el procediment establert per a les modificacions d'usos urbanístics”. Envoltat de tot l'equip de govern (format pel seu grup, Gent Fent Poble, i el PSC) va anunciar que han demanat a l'Ajuntament de Manresa la nul·litat de l'acord de ple del febrer del 2015 –d'on penja l'inici del tràmit– i va deixar la porta oberta a un futur recurs contenciós administratiu.

Segons va detallar, el ple de Manresa va aprovar en la sessió del febrer del 2015 la modificació del conveni entre Projectes Territorials del Bages –“una empresa privada”, va remarcar– i l'Ajuntament, que preveia “una ampliació dels usos del Parc Tecnològic que a la pràctica el converteix en un polígon com qualsevol altre, i amb la cirera afegida que s'hi pot fer un hotel”. Batanés va recordar que el punt va rebre el vot positiu de tots els partits “excepte la CUP, que ja va avisar que l'aprovació desvirtuava el motiu pel qual s'havia decidit fer dins l'àmbit de l'Agulla un parc tecnològic, un projecte molt diferent d'un polígon corrent”, que al principi només admetia empreses d'R+D+I.

Després que s'aprovés el punt en el ple, l'Ajuntament de Manresa ho va notificar al Consorci de l'Agulla, el president del qual és Batanés. El consorci va fer al·legacions “perquè la tramitació no era l'adequada, ja que un conveni no pot ser mai l'instrument que ordena un sector”, va dir l'alcalde fruitosenc, que va detallar que el fet que presentessin al·legacions havia deixat l'acord de modificació en punt mort, fins que el mes passat l'Ajuntament de Manresa “va desestimar les al·legacions i l'alcalde, per decret, va aprovar definitivament la modificació del conveni, l'1 d'abril passat”, va subratllar Batanés, que hi va afegir que és a partir de la desestimació que han decidit actuar.

Portal a banda

L'alcalde fruitosenc va separar la demanda de nul·litat que han fet de la tramitació del Portal de l'Agulla, un projecte que està en fase d'avanç i que l'equip de govern de Manresa (CDC i ERC) ja ha dit que no veu amb bons ulls. Tot i això, va afirmar que l'aprovació del decret que obre la porta a fer un hotel al Parc Tecnològic referma la tesi de Gent Fent Poble, que en la darrera junta del consorci va deixar anar que “Manresa no s'oposa a un hotel en l'àmbit de l'Agulla, sinó a un hotel en terme de Sant Fruitós”.

Amb tot, Batanés va lamentar “certes actituds” que els han posat al centre del debat –“al sac dels dolents”, va dir– i que han generat una forta oposició al projecte del Portal, sobretot de col·lectius ecologistes i de l'esquerra independentista, que el 16 d'abril “va tallar l'eix” i “van posar pancartes que incloïen el meu cognom”. Batanés també va recordar que si l'hotel de Sant Fruitós tira endavant “el Consorci de l'Agulla rebrà 500.000 euros”, mentre que si l'hotel es decideix fer al Parc Tecnològic “s'hi destinaran zero euros”, va dir.

L'equip de govern de Manresa va declinar ahir fer declaracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia