L'Estat també impugna la llei que inclou la propietat temporal al Codi Civil català
El govern espanyol en funcions afirma que Catalunya no té competències per regular en l'àmbit del dret de propietat
La decisió del Consell de Ministres no s'ha anunciat en la roda de premsa de premsa d'aquest migdia
El govern espanyol en funcions ha portat al Tribunal Constitucional (TC) part de la Llei 19/2015 del Parlament, que incorpora les figures jurídiques de la propietat temporal i la propietat compartida al dret civil català. L'objectiu d'aquesta mesura era ajudar a buscar solucions per facilitar l'accés a l'habitatge.
La vicepresidenta de l'executiu de Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría, no n'ha fet referència durant la roda de premsa d'aquest divendres, on sí que ha anunciat la presentació d'un recurs contra la Llei 24/2015 de mesures en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. En la referència del Consell de Ministres , publicada més tard a la pàgina web de la Moncloa, sí que apareix aquest segon recurs contra una llei catalana orientada a garantir el dret a l'habitatge.
L'article 1 de l'esmentada llei incorpora al llibre V del Codi Civil de Catalunya la figura i el règim jurídic del titular temporal i del titular successiu. Es tracta d'una modalitat de propietat temporal que atorga al seu titular el domini d'un be durant un termini determinat, al final del qual el domini es transmet al seu titular successiu.
L'executiu espanyol afirma que aquesta llei afecta les condicions bàsiques del dret de propietat, regulat per l'Estat. “La introducció per part del legislador català d'una propietat temporal i revocable trenca amb la igualtat de regulació del dret de propietat”, argumenta.
El govern espanyol entén que aquesta llei excedeix les competències que Catalunya té atribuïdes en relació amb la “conservació, modificació i desenvolupament del seu Dret Civil especial”.
En aquest sentit, sosté que aquesta competència “no és il·limitada sinó que s'ha de circumscriure a conceptes que tinguin relació directa amb la normativa autonòmica civil de dret de Catalunya”. “Aquests drets sobre els quals vol legislar Catalunya no tenen connexió amb figures del dret especial, sinó que deriven del dret de propietat comú o general”, insisteix.