Política

Jean-Claude Juncker esventa que no rep Puigdemont

La CE revela que li va demanar una reunió i que la va rebutjar al·legant problemes d'agenda

El president defensa que “quan sigui el moment” tindrà “raons bastant poderoses” per rebre'l

Els arcs detectors de seguretat de la seu de la Comissió Europea xiulen cada cop que hi intenta entrar un independentista. Carles Puigdemont ha fet el seu primer viatge oficial com a president a Flandes i, aprofitant que havia de passar per Brussel·les, el govern va sondejar Jean-Claude Juncker per veure si s'hi volia reunir. Per estalviar-se problemes amb la diplomàcia espanyola, el president de l'executiu comunitari va rebutjar la proposta, al·legant problemes d'agenda. Fins aquí cap novetat: José Manuel Durão Barroso tampoc no va voler rebre Artur Mas el 2013. Però una cosa és no voler-se trobar amb el president de la Generalitat i una altra molt diferent ventilar-ho públicament per posar-lo en evidència.

La portaveu de Juncker, Mina Andreeva, va revelar ahir davant de la premsa internacional que el govern “va contactar amb el gabinet” del president de la Comissió Europea i que se li va respondre que “malauradament l'agenda no li permet aquest tipus de reunions”. “Al calendari no hi ha prevista cap reunió del president català amb cap eurocomissari”, va insistir Andreeva, escenificant l'enèsim cop de porta a Catalunya. Evidentment, no és gens habitual que Juncker informi de quines reunions no manté, els seus portaveus mai no fan públic quins mandataris rebutja rebre. I molt sovint es reuneix amb presidents autonòmics, de l'Estat espanyol i d'altres regions europees.

La gestió la va fer el representant permanent de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj, precisament excompany de feina d'Andreeva, preguntant per correu electrònic i amb deu dies de marge “si hi havia alguna disponibilitat d'agenda” per “intentar, potser, fer una trobada breu”. “És el més normal del món, seria desconsiderat” no haver avisat Juncker que Puigdemont era a Brussel·les, explica Altafaj, que deixa la reunió per més endavant. La indiscreció de la Comissió Europea podria explicar-se, indicava, perquè “estem entrant en període electoral”. L'expresident de la Generalitat Artur Mas subratllava, des de Barcelona, “la pressió contant de l'Estat sobre altres estats i la mateixa Comissió Europea“ perquè no es mulli amb el procés.

Al PP li va faltar temps per sucar-hi pa: l'eurodiputat Santiago Fisas va acusar Puigdemont de “mentir” i “llençar els diners” amb un viatge “que no serveix per a res”. Puigdemont havia assegurat que “l'objectiu de la seva visita no era parlar amb cap representant de la Comissió Europea”, que “quan sigui el moment” tindrà “raons bastant poderoses sobre la taula” per rebre'l.

LA FRASE

La pressió constant de l'Estat sobre altres estats i la mateixa CE fa que intentin nedar i guardar la roba
Artur Mas
expresident de la generalitat

De Flandes a Londres

Propera parada, Londres. Puigdemont viatjarà a la capital britànica la setmana que ve, l'11, 12 i 13 de maig, per fer una conferència al prestigiós think tank de política internacional Chatham House. A més, es reunirà amb grups empresarials al districte financer de la City i aprofitarà el desplaçament per mantenir “contactes informals i discrets” amb representants polítics britànics. Aquest serà el segon viatge oficial a l'estranger de Puigdemont, després del que ha fet a Anvers i Gant per reunir-se amb el president de Flandes, Geert Bourgeois, i amb el líder independentista Bart de Wever. Puigdemont havia de fer el seu primer viatge a París el 21 de març, també per impartir una conferència a la reconeguda universitat Sciences Po, però el va haver de cancel·lar per l'accident d'autocar a Freginals. Ara busca nova data, probablement al setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.