L'Urgell declara persona no grata Felip VI i la monarquia
El Consell Comarcal és el primer de les terres de Ponent que aprova una moció en aquest sentit, que va presentar la CUP i que va rebre el suport d'ERC i l'abstenció de CiU
El ple del Consell Comarcal de l'Urgell va votar dijous la moció presentada per la CUP per declarar el rei Felip VI i tota la monarquia espanyola persones no grates. La declaració va ser aprovada per majoria simple amb els nou vots a favor de la CUP (2) i ERC (7) i l'abstenció de CiU (10). D'aquesta manera, l'ens de l'Urgell s'ha convertit en el primer Consell Comarcal de les terres de Lleida que declara persona non grata Felip VI i tota la família reial. Diferents ajuntaments que han aprovat la mateixa moció a les comarques de Lleida han estat Cervera, Balaguer, Alpicat i Bellpuig.
El portaveu del grup d'Esquerra Republicana, Eduard Piera, va assegurar: “Som republicans i, per tant, no estem a favor de la monarquia. Un senyor i unes persones que tenen uns privilegis que la resta no poden gaudir demostren la mala salut de l'Estat espanyol.”
La moció recorda que Felip VI no té el seu títol com a resultat d'un procés democràtic, sinó “com a conseqüència de l'herència dictada pel seu antecessor Joan Carles I, que va accedir al tron per herència borbònica, i pel mandat directe del dictador Francisco Franco”. El text és extensiu també a tota la família reial.
Per la seva banda, el president del Consell, Salvador Bonjoch, va explicar que CiU va decidir abstenir-se per la diversitat d'opinions entre els diferents consellers del seu grup. Es dóna la circumstància que Bonjoch és l'alcalde de Bellpuig, on hi va votar a favor. “Personalment hi estic d'acord, però hem decidit abstenir-nos perquè tothom s'hi pogués sentir còmode i el resultat és que s'aprova igualment”, va dir.
Una segona moció de la CUP per donar suport als ajuntaments i regidors catalans que estan sent investigats per l'Audiencia Nacional espanyola, per haver ratificat l'acord de la resolució del Parlament del 9 de novembre, també va ser aprovada, però per unanimitat. Amb aquesta moció s'escenifica la solidaritat amb els representants polítics afectats i s'insta el ple a “no col·laborar amb les ordres dictades per tribunals espanyols en la persecució de persones escollides democràticament per exercir les seves obligacions” i es demana no contestar els requeriments que es puguin rebre.
En un altre punt de la moció es demanava als Mossos i a la conselleria d'Interior que desatenguessin les ordres de l'Audiencia Nacional i deixessin de dirigir-se als ajuntaments catalans per notificar-los els requeriments, que consideren una criminalització de l'activitat democràtica. Aquest últim punt, però, es va votar a banda i va ser rebutjat amb els vots a favor de la CUP, l'abstenció d'ERC i els vots en contra de CiU.
Unes 30 persones rebutgen al ple la planta d'Ossó
Una concentració de la Plataforma Salvem els Plans de Conill, que s'oposa a la construcció de la planta de compostatge projectada a Ossó de Sió, va precedir el ple del Consell Comarcal de l'Urgell. Dues mocions presentades per CiU i ERC per defensar aquest espai es van sotmetre a votació però només va prosperar la de CiU, que deixava en mans de l'Ajuntament d'Ossó de Sió la decisió de tramitar la llicència de la planta. En el text presentat pels republicans no es preveia aquesta opció.
El portaveu de la plataforma, Miquel Rodríguez, va lamentar que el projecte s'hagi tramitat per una llei que deixa fora de joc el Consell Comarcal.
Durant el ple els activistes van reiterar que la planta ubicada en una zona ZEPA és il·legal malgrat que disposa d'informes favorables de la Generalitat i van acusar el Consell d'afavorir els interessos de les grans indústries agroalimentàries.
Per la seva banda, el president del Consell va voler destacar que a banda de defensar el territori s'han volgut situar al costat de l'alcalde del municipi: “Un dia qualsevol alcalde es pot trobar en la mateixa situació i la llei és la que és.”