Política

Eleccions 26-j

Batet: “Allà on no hi ha Pablo Iglesias arribem a acords amb Podem”

La candidata del PSC a les eleccions del 26-J destaca “la intransigència i prepotència” del líder de la formació moderada

La candidata del PSC a les eleccions del 26 de juny, Meritxell Batet, ha “constatat” que “allà on no jo hi ha Pablo Iglesias hem pogut arribar a acords amb Podem”. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Batet ha fet referència als pactes més locals a que s'ha arribat en diferents poblacions i ciutats entre els socialistes i la formació morada per marcar distàncies amb la falta d'entesa entre Sánchez i Iglesias a nivell estatal. Tot i assegura que la seva prioritat pel que fa als pactes després del 26-J seran els partits d'esquerres, Batet ha avisat que la “intransigència i prepotència manifesta” en el líder de Podem pot impedir arribar a acords, tal com ha passat en aquesta legislatura que va ser impossible el pacte entre el PSOE i Podem.

“El problema no és vetar o no una persona sinó el que es decideix com a col·lectiu”, ha remarcat.

la socialista ha apostat per una reforma de la Constitució que pugui introduir canvis en el reconeixement de Catalunya i ha assegurat que “fruit del resultat de les negociacions” hauria d'aconseguir-se que la nova carta magna reconegués que “Catalunya té una identitat molt forta, una llengua pròpia i una cultura”. “Com ja deia Peces-Barba, Espanya és una nació de nacions. I la nació cultural catalana és indiscutible. Hi ha raons objectives que ho avalen”, ha sentenciat, apuntat a aquesta com la possible sortida per la que ella apostaria en una nova Constitució. Amb tot, ha apel·lat en diverses ocasions a la “negociació” al respecte i s'ha mostrat “segura” de poder “arribar a un acord” entre catalans i espanyols per aquest tema.

Al que sí ha tancat la porta Batet és a la possibilitat que una reforma constitucional o del finançament autonòmic estableixi un concert econòmic per a Catalunya com el que tenen País Basc i Navarra. “El concert respon a una trajectòria històrica d'uns territoris, i jo poso l'èmfasi en els resultats. Catalunya el que ha de a tendir és a poder aconseguir els mateixos resultats. No és tan important el mètode com tenir la suficiència econòmica per portar a terme les polítiques i que es tingui un tractament igualitari respecte de les altres comunitats”, ha proposat, apostant així per una fórmula nova que reconegui “l'ordinalitat, la suficiència, la solidaritat i la capacitat d'actuació” de les autonomies.

Batet també s'ha mantingut ferma en la negativa dels socialistes catalans i espanyols a permetre un referèndum sobre la independència de Catalunya després del 26-J. “Volem un referèndum per votar un acord, i fer l'esforç de posar-nos d'acord amb al reforma de la Constitució”, ha insistit. I és que quan se li ha parlat d'un possible referèndum, la cap de llista del PSC l'ha rebutjat al·legant que “JxSí i la CUP van votar ‘no' a una proposta per celebrar un referèndum” i “diuen que és ja una pantalla passada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia