CDC desvincula Prenafeta i Alavedra de la direcció i recorda que només són «militants»
Convergència reclama que es respecti la presumpció d'innocència de «totes les persones» afectades per la investigació
El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, va voler diferenciar clarament el cas de l'exsecretari general de la Presidència Lluís Prenafeta i el de l'exconseller Macià Alavedra del de l'alcalde de Santa Coloma, el socialista Bartomeu Muñoz. Puig va recordar que la situació dels dos «militants històrics» dins de Convergència es redueix a això, a l'afiliació, ja que fa 19 i 12 anys, respectivament, que no ocupen càrrecs públics i que es dediquen a «activitats privades i empresarials». Alavedra, a més, en fa nou que ja no és membre de la comissió executiva de CDC, de la qual Prenafeta mai va formar part. «Més enllà de la seva militància, no tenen cap relació orgànica amb la direcció de CDC ni amb la de CiU», va subratllar. Puig va recordar, en canvi, que l'alcalde de Santa Coloma és una de les persones de confiança del secretari d'organització dels socialistes, José Zaragoza, i «és membre de l'executiva del PSC, primer secretari de la federació del PSC del Barcelonès Nord i membre de la comissió de finances del PSC fins fa un any».
CDC no es planteja suspendre de militància Prenafeta i Alavedra fins que no s'aclareixi la investigació del jutge Garzón i fins que el partit no parli amb els dos afectats. Puig va contrastar aquesta actuació, basada en la «prudència», amb la dels socialistes catalans, que ja han anunciat per avançat que sacrificaran Muñoz si Garzón l'imputa algun delicte. «Ho trobem lleugerament contradictori amb la defensa de la presumpció d'innocència, que nosaltres defensem per a tothom», subratllava el secretari general adjunt de CDC.
Possible «cas Gramenet»
Des de Convergència esperen «màxima celeritat per aclarir el que ha passat», però Puig ja parlava d'un «possible cas Gramenet». Després de setmanes d'estar en el punt de mira del PSC pels contractes que la Fundació Trias Fargas va subscriure amb la Fundació Orfeó-Palau de la Música, des de Convergència van voler diferenciar «el que és correcte i legal del que és delictiu i irregular» i «el que fa un càrrec públic o un particular». Puig insistia a diferenciar els dos casos per «no estendre l'ombra de sospita en el sistema democràtic». I feia una crida al president, José Montilla, que al matí havia dit que no creu que el cas Millet tingui repercussions electorals per a CiU i li deia: «Li demanem la màxima dignitat institucional i prudència, hauria de tenir més cura i una mirada més d'introspecció i anàlisi del que passa a casa seva», va dir posant el dit a la nafra. El va acusar de tenir «una obsessió malaltissa per destruir el PP a Espanya i CiU a Catalunya».
LES FRASES
«Socialització de la mediocritat»
L'aparició de casos com el batejat ahir com a Pretòria, el Millet, el Gürtel... contribueixen, segons CDC, al descrèdit de la política. El secretari general adjunt va relacionar l'aparició d'aquests casos amb «la fallada de la bona política i la socialització de la mediocritat». «No deu ser casual que succeeixi en paral·lel al fracàs del model de gestió socialista», va dir Puig, responsabilitzant-ne el PSC. Per Convergència, en els 23 anys de governs de Jordi Pujol, no van coincidir, com en canvi creuen que passa ara, «el fracàs de la gestió» amb «la sensació que tot es desmembra».
El govern fa una crida a la confiança
El president de la Generalitat i els consellers es van assabentar de les detencions mentre eren a la reunió del govern del dimarts. Va haver-hi sorpresa, segons van confirmar fonts de l'executiu. El missatge que van voler transmetre després del Consell de Govern era de tranquil·litat i més perquè aquest cas arriba després de les irregularitats detectades al Palau de la Música, sota la batuta de Fèlix Millet. El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, va fer una crida a la ciutadania a «confiar en l'estat de dret i en totes les institucions, en el funcionament de la justícia, de la fiscalia i de les policies». El govern català es va declarar «intolerant» davant «d'un fet que pugui suposar corrupció».
Des del govern són conscients que casos com el Millet o la investigació oberta ahir «creen desafecció en relació amb la política». No només això, el conseller reconeixia que aquest tipus d'afers «fan mal al funcionament de la societat en general». Saura defensava, però, que el millor quan es produeix un cas d'aquestes característiques és investigar. «En el cas que es comprovin en els diversos casos que hi ha oberts responsabilitats per corrupció, cal que la justícia sigui absolutament contundent i doni un exemple a la societat que l'estat de dret funciona».
Màxima contundència
Màxima contundència és el que va demanar ahir ICV al PSC i a CiU després que transcendissin les detencions de la batejada com a operació Pretòria, entre els quals hi ha l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, i també Lluís Prenafeta i Macià Alavedra, que van ocupar càrrecs de govern en els executius de Jordi Pujol. La portaveu ecosocialista, Laia Ortiz, va qualificar els fets com a «gravíssims» i va instar els tribunals a anar «fins al final». Des d'ICV reclamen «tolerància zero amb la corrupció». És més o menys la petició que feia el PP. En un comunicat, va demanar al president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, que doni explicacions i van acusar els socialistes de «no actuar amb celeritat». El PP va denunciar el greuge comparatiu amb casos com el Palma Arena, en què es va fer una «detenció televisada».