la crònica

Sentiments contradictoris a Santa Coloma

Satisfacció i incredulitat dels ciutadans pels escorcolls de la Guàrdia Civil i per la detenció de l'alcalde, Bartomeu Muñoz

La tranquil·litat habitual a la plaça de la Vila de Santa Coloma de Gramenet es va trencar pels volts de les 10 del matí, quan prop d'una vintena d'agents de la Guàrdia Civil van entrar a l'ajuntament per iniciar l'escorcoll. Mentre a la porta del consistori dos vehicles d'aquest cos impedien l'accés a l'entrada de l'edifici, la resta d'agents ordenaven als treballadors municipals –visiblement sorpresos– que deixessin la seva feina i abandonessin el consistori de manera immediata. Entre ells, alguns regidors socialistes colomencs, com el responsable de l'àrea d'Esports i Ciutadania, Antonio Carmona. Amic personal de Muñoz –que segons fonts municipals dilluns ja no va ser present al ple ordinari perquè estava malalt–, i l'únic regidor que va atendre els mitjans de comunicació ahir al matí en abandonar l'ajuntament, Carmona explicava que encara no havia pogut parlar amb l'alcalde. «No sé què dir, més enllà que tot plegat no és gens agradable», afirmava amb un rostre que denotava trasbals i sorpresa, una sensació que a mesura que avançaven les hores mutava en commoció i disgust entre les files socialistes colomenques. Només uns quants funcionaris de l'àrea d'informàtica i de Tresoreria van ser requerits pels responsables de la inspecció per tal d'ajudar-los en la recerca de documentació i expedients situats a la secretaria general, els serveis jurídics i el departament d'informàtica de l'ajuntament. Mentre a l'interior de la casa gran colomenca es produïa l'escorcoll, a la plaça de la Vila l'expectació va anar creixent, en part per la nombrosa presència de mitjans de comunicació que va suscitar la notícia.

L'escorcoll a l'ajuntament va reprendre's a primera hora de la tarda, però aquesta vegada amb la participació del batlle colomenc, que va entrar a l'ajuntament per una entrada secundària i custodiat per un grup d'agents. El decomís dels primers documents per part de la Guàrdia Civil no va produir-se, però, fins al vespre, mentre prop de 300 persones congregades a la plaça de la Vila –militants del partit polític opositor Gent de Gramenet i membres d'altres plataformes ciutadanes– brindaven amb cava sota una pancarta que deia: «Fora polítics corruptes. Ara, el poble.»

Escorcollen Urbanisme

Gairebé a la mateixa hora del matí, i amb el mateix procediment que l'utilitzat a l'ajuntament colomenc, els escorcolls policials també van començar de manera simultània a dos punts més de la ciutat. Un, a les oficines dels serveis territorials, on les inspeccions van durar fins ben entrat el vespre, amb l'absència del centenar de treballadors d'aquesta dependència municipal –als quals es va instar a no tornar a la feina fins demà tot i que se'ls van demanar les claus d'accés als ordinadors i un telèfon de contacte–, però amb la presència de dos pesos pesants del govern municipal: la responsable de l'àrea de Serveis Territorials, Carme Moraira, i la del delegat d'Urbanisme i Espai Públic, Manuel Dobarco, un dels detinguts que amb cara d'abatiment va abandonar les oficines, d'on la Guàrdia Civil es va endur una desena de caixes de documentació.

El tercer i darrer espai on els escorcolls es van desenvolupar al llarg del dia va ser la seu de l'empresa municipal de promoció immobiliària Gramepark, on també es va obligar a una vintena de treballadors a abandonar la seva feina.

En el moment de tancar aquesta edició, l'escorcoll a les diferents àrees de l'ajuntament encara no havia acabat, encara amb la presència de l'alcalde colomenc.

La plaça de la Vila, àgora veïnal per un dia

jose g. navarro

Acostumats en els darrers anys a ser notícia, en bona part, per les operacions contra el terrorisme islamista, molts dels ciutadans de Santa Coloma es lamentaven ahir al matí del fet que la ciutat esdevingui focus de l'actualitat «només per problemes i delictes», tal com assegurava en Jaime, un jubilat que acostuma a passar els matins a la plaça de la Vila i que ahir es confessava «desbordat» pels esdeveniments. De fet, i a mesura que s'anaven destapant els motius de la intervenció, el punt més cèntric de la ciutat es va convertir en una àgora de debat públic entre defensors i detractors de la figura de l'alcalde Bartomeu Muñoz. «Què podem esperar d'un batlle que ni tan sols viu a la ciutat?», es preguntava a mig matí la Maria, que reblava el seu comentari alleujada dient que «per fi», amb aquesta detenció, «a l'alcalde se li acabi la prepotència amb què tracta tots els ciutadans».

Precisament el tarannà «distant» de Bartomeu Muñoz amb la població era una de les crítiques que moltes persones coincidien a assenyalar, mentre que d'altres, com en Santiago, assegurava que aquests delictes que suposadament haurien comès l'alcalde i la resta de responsables municipals «es veien a venir» i era «qüestió de temps» que sortissin a la llum pública. «Tanta construcció feta en els últims anys i tant llibre donat gratuïtament han de tenir un perquè», concloïa Santiago. Altres veïns, com la Rosa, resident al barri de Singuerlín, lamentava que la classe política «encara tingui la barra de fer aquestes coses quan la gent ho està passant magre amb la crisi».

Tot i que majoritàries, no tot, però, eren denúncies a l'actuació i a la figura de l'alcalde colomenc. De fet, representants d'associacions de veïns d'alguns barris de la ciutat acompanyaven la seva incredulitat pels fets amb una defensa del paper de Muñoz al capdavant del consistori. «Si no fos per en Bartu, no s'haurien fet moltes coses bones a la vila», deia l'Aurora, una dona gran que també donava crèdit a l'activitat política de l'edil Dobarco. «Persona gris? I ara! És un home que treballa hores i hores per la vila i no és just que se'l tracti així.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.