Política
Eleccions 26-J
Rajoy ofereix immobilisme
El president espanyol presenta a Barcelona un programa del PP sense ni un gest cap a Catalunya i que referma la unitat d'Espanya i la lluita pel castellà a l'escola
Burxa dient que el govern ha trobat “més lleialtat” a Madrid que a la CUP
La mateixa cançó de sempre, en tots els sentits. El president espanyol, Mariano Rajoy, va presentar ahir a Barcelona –una tria gens casual– un programa electoral del PP per al 26-J continuista en l'àmbit econòmic i totalment immobilista pel que fa a Catalunya, sense ni un sol gest que pugui ser interpretat com una concessió a l'independentisme, ni tan sols a l'hora de negociar un nou sistema de finançament autonòmic que, amb la llei a la mà, ja va dos anys i mig tard. “És el programa dels que estem fins al capdamunt de les estelades, del procés i de la independència”, resumia, en la breu presentació prèvia, el coordinador general a Catalunya, Xavier García Albiol.
Cap concessió, ans al contrari. En les 26 promeses populars presentades ahir, s'hi ratifica la unitat de l'Estat i la defensa de la sobirania del “conjunt del poble espanyol”, es veten explícitament pactes amb els que no ho defensin i es deixa clar que està ben viva una altra de les propostes unionistes que aixequen més recel: que a tot l'Estat hi hagi “llibertat” per poder triar l'idioma en què s'estudia. És a dir, que seguirà l'intent de fulminar la immersió lingüística. A més, en el vessant educatiu, es proposa anar cap a “taxes més homogènies entre comunitats”, i cap a la lliure tria de metge i centre en el camp sanitari; és a dir, cap a menys autonomia per decidir polítiques d'àmbit competencial català.
Contra el procés
Quan falten pocs dies per
al tret de sortida de la campanya electoral, Rajoy va abandonar la seva relativa discreció dels últims mesos –incloses les darreres visites a Catalunya– a l'hora de parlar del procés independentista, i no va desaprofitar l'ocasió per sucar pa en el desacord de la CUP amb el pressupost presentat per JxSí, i hi va contraposar l'actitud “lleial” que segons ell ha mantingut el seu executiu. “La Generalitat ha trobat més lleialtat i col·laboració al govern de Madrid que entre alguns dels seus socis parlamentaris”, va deixar anar, mentre es vantava que el PP català ha donat més “estabilitat” al govern que uns socis “entestats en una revolució que no és possible”.
El president, que va repetir el discurs que la “unitat” és la millor manera de progressar i que veu “impossible” entendre Espanya sense Catalunya, va reiterar que cal “distingir bé entre catalans i independentistes”, i que els primers “són molts més, i en seran encara més en el futur”. Això sí, Rajoy va refermar que està obert al “diàleg i a la recerca de solucions” si és per parlar “de les coses importants”, és a dir, de res relacionat amb el procés, i sempre que sigui dins de la legalitat. De fet, aquesta va ser gairebé l'única al·lusió a la llei que va fer el candidat, que no va ni esmentar la paraula Constitució –ni tan sols per desacreditar el canvi que proposen els altres grans partits– i es va centrar en el discurs de la recuperació, la creació d'ocupació i el creixement econòmic com a oferta amb què confia desactivar el sobiranisme.
Seguir les reformes
Els socialistes i els “extremistes” (Podem) van ser l'altre gran blanc de les crítiques del PP, que, en contraposició, presentava un programa “sensat, raonable i moderat”. El líder popular, així, apostava per “continuar” reformes en l'àmbit econòmic i laboral que “consolidin” la recuperació, i avisava que “amb decisions errònies” es podria fer “marxa enrere”. Entre les mesures del PP, a més, destaquen les que afavoreixen la conciliació, entre les quals hi ha la implantació de canvis horaris com l'adopció del fus de la Gran Bretanya.
Tot i que el PP va presentar ahir l'aval d'1,2 milions que exigia l'Audiencia Nacional pel cas Bárcenas, Rajoy no va fer cap referència a la corrupció, i en el seu programa simplement es compromet que hagin de plegar els alts càrrecs a qui s'obri judici oral. El programa tampoc fa cap al·lusió a mesures socials. Ahir, uns 200 activistes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca es van concentrar a l'accés de l'hotel on es va fer l'acte per protestar per les polítiques del PP i la decisió de dur al TC la llei catalana contra la pobresa energètica i els desnonaments.