Política

Podem mobla el programa a Ikea

Iglesias plagia la firma sueca per tenir el contracte electoral “més llegit de la democràcia”

El catàleg aplega les promeses amb fotos a la llar com la del general Rodríguez fregant plats

Catalunya apareix a l'apartat ‘Menjadors'

Assaltar el cel es pot fer copiant la firma sueca que mobla el dia a dia a moltes llars. Per tal de tenir el programa electoral “més llegit de la democràcia”, Podem ha plagiat els catàlegs d'Ikea per elaborar un contracte de 192 pàgines i fàcil lectura que ven a 1,80 euros. “Hi ha moments a la història en què defensar els principis que ens van ensenyar els nostres pares requereix formes noves”, es llegeix a la portada il·lustrada amb la foto de les joguines del fill de Carolina Bescansa.

La còpia és tan descarada que obliga a parlar de plagi i no de l'eufemístic homenatge. La direcció de Podem ha consultat els assessors jurídics del partit per esbrinar si podria ser objecte d'una querella per propietat intel·lectual, però els experts subscriuen que no existeix cap conflicte perquè no utilitza cap fotografia de la companyia ni hi ha duplicitat en els continguts.

Com si es tractés de moblar una llar, cada habitació de cada pis dels seus candidats permet a Podem estructurar una idea o proposta. A Cuines, sobre una fotografia de l'excap d'estat major de la defensa (Jemad) Julio Rodríguez (cap de llista per Almeria) fregant els plats, el programa electoral defensa que “la cuina d'Espanya s'ha de modernitzar”. L'apartat Cuines es complementa amb una foto del secretari de relacions amb la societat civil, Rafael Mayoral, amb pinces a la mà i estenent la roba al costat del compromís sobre “l'eliminació del secret bancari privilegiat de paradisos fiscals”.

Si bé la majoria d'homes del catàleg apareixen fent tasques de la llar, Pablo Iglesias es reserva per a ell un àlbum que s'inicia amb una primera gran fotografia horitzontal en què observa l'infinit amb cara d'estadista. El principal canvi respecte al 20-D és la rebaixa del compromís en inversió pública dels 96.000 milions inicials als 60.000 milions.

Per trobar Catalunya cal anar a l'apartat Menjadors i el catàleg no li dóna d'entrada cap “benvinguda a la república independent de la teva llar” com fa la firma sueca amb els clients, sinó que Podem ofereix l'estora de la consulta. “Promourem la convocatòria d'un referèndum amb garanties a Catalunya perquè els seus ciutadans i ciutadanes puguin decidir el tipus de relació territorial que desitgen establir amb la resta d'Espanya”, promet el programa.

El catàleg inclou al final les 50 mesures pactades amb IU per acudir en la coalició Units Podem el 26-J. En 192 pàgines on la foto s'imposa al text, però, Podem no troba cap espai per a Alberto Garzón, que no surt al catàleg ni en foto de carnet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia