Política

ERC i CDC carreguen contra els atacs de Díaz a Catalunya

Rufián titlla la crítica de la presidenta andalusa a la hisenda catalana de “nacionalisme espanyol excloent” i Homs li demana “rigor”

En Comú la repta a fixar-se en la corrupció i no en Catalunya

CDC, ERC i En Comú Podem van respondre ahir a les crítiques de la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, en què acusava Catalunya de tenir “privilegis” i criticava la confluència d'esquerres catalana de voler “trossejar la riquesa” de l'Estat espanyol amb la creació d'una hisenda catalana. El cap de llista d'ERC a les eleccions del 26-J, Gabriel Rufián, en una entrevista a l'agència EFE, va considerar les paraules de Díaz com una mostra del “nacionalisme espanyol excloent” que predica la dirigent socialista i va titllar de “ciència-ficció” pretendre pactar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya amb els socialistes. “Prometre un referèndum pactat amb Díaz, Ibarra, González o Fernández Vara és un insult a la intel·ligència dels catalans”, va sentenciar Rufián, que també va albirar que Susana Díaz es convertirà en la nova líder del PSOE després dels comicis.

Les paraules de Díaz també van fer enfurismar el candidat de Convergència, Francesc Homs, que li va demanar a la líder del PSOE a Andalusia “un punt de serenitat i rigor” quan decideix centrar els seus actes de campanya amb intervencions “combatives” contra Catalunya. El candidat convergent va assegurar que si d'alguna cosa no es pot acusar Catalunya és de tenir privilegis en relació amb la resta de territoris de l'Estat. “A Catalunya se li poden retreure moltes coses, però no privilegis”, va assegurar Homs, que va voler posar com a exemple la manca d'inversió del govern espanyol en l'estat del servei de rodalies. En aquest sentit, Homs va tornar a recordar que l'any 2008 l'executiu de l'Estat va anunciar un pla d'inversions de 4.000 milions d'euros per a rodalies i en aquests vuit anys només se n'han invertit uns 400.

Tot i que les crítiques de Susana Díaz anaven dirigides al programa electoral d'En Comú Podem, la coalició liderada per Xavier Domènech va respondre a la provocació de manera concisa. El cap de llista d'En Comú, Xavier Domènech, va lamentar l'estratègia de Díaz per fer entrar en campanya el mantra de l'existència de suposats “privilegis” a Catalunya i va animar la presidenta andalusa a millorar l'economia andalusa combatent el frau. “El millor que pot passar perquè els andalusos tinguin els recursos suficients per tirar endavant les seves polítiques és posar fi a la corrupció”, va etzibar Domènech, que també va recordar la implicació dels dos últims presidents andalusos en la suposada xarxa de corrupció política coneguda com els ERO.

Davant l'allau de crítiques dels partits catalans, Díaz va reiterar la seva voluntat de crear “una Espanya unida que garanteixi la igualtat d'oportunitats” i on ningú “trossegi la riquesa nacional” i va destacar que formacions independentistes “que no han tingut mai moderació” li demanin rigor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona
Política

El PSC tornaria a guanyar les eleccions, per davant de Junts i ERC, segons el CEO

barcelona
Estat Francès

Almenys set morts en l’incendi d’un edifici d’habitatges a Niça

Barcelona
judicial

El Suprem confirma la condemna a un mosso que va agredir al periodista Jesús Rodríguez

barcelona
Estats Units

Biden dona positiu en Covid-19 i atura temporalment la campanya

Barcelona