De la tempesta a la calma
Després d'un mandat convuls, el pacte entre ERC i Acord per Llavaneres ha donat estabilitat al govern municipal
Tot i la majoria absoluta, el bipartit ha tancat acords destacats amb l'oposició
Després d'un dels mandats més convulsos que es recorden i que va acabar amb una tensa moció de censura per fer fora l'aleshores alcalde de CiU, Bernat Graupera, els resultats de les eleccions municipals i l'acord de govern posterior entre les dues forces més votades van aconseguir retornar certa pau política a l'Ajuntament. Una entesa que, d'altra banda, no va ser difícil de rubricar perquè tant ERC, que per primer cop guanyava les eleccions amb un candidat amb una dilatada experiència, ja que ha encapçalat llista fins a cinc cops, com Acord, un nou partit polític nascut de la unió entre diferents formacions locals, com ara SOS Llavaneres o Gent de Llavaneres, eren vells coneguts. De fet, molts dels membres que van forçar la marxa de Graupera un any abans del comicis formen part ara de l'actual govern municipal.
El pacte ha garantit una estabilitat, com a mínim de portes enfora, en un primer any de govern encalmat que s'ha preocupat principalment de gestionar el dia a dia però que també s'ha ocupat de planificar el mandat amb un programa d'actuació municipal que el nou bipartit llavanerenc admet que és “realista”. Tot i les diferències entre govern i oposició, el tarannà més dialogant del nou alcalde ha servit per reduir les tensions sempre habituals al municipi. Prova d'això és la unanimitat de tots els grups en l'aprovació dels comptes d'enguany i l'àmplia majoria que es va aconseguir per tirar endavant les ordenances fiscals, amb l'única abstenció dels regidors de CiU.
La construcció del nou pavelló municipal se situa com la principal inversió del mandat. El projecte, que es va haver de refer seguint les recomanacions del Consell Català de l'Esport, continua pendent d'adjudicació i a l'espera de confirmar la recepció de les subvencions tant de la Generalitat com de la Diputació per iniciar els treballs de construcció. Un altre dels reptes que es vol afrontar és la definició dels nous usos que tindrà l'antiga escola Labandària, que ha quedat buida després de la fusió, aquest darrer inici de curs, amb la de Sant Andreu. A banda d'anunciar que hi traslladaran la seu de la policia local, l'Ajuntament no amaga que per la seva centralitat podria albergar un auditori. La posada en marxa d'un nou mercat dedicat a la flor i el jardí per rellançar un dels principals motors econòmics locals i dels primers pressupostos participatius destaquen en aquest primer tram del mandat.
Ara bé, de conflictes no n'han faltat i un dels que va posar a prova la capacitat del govern va ser el de l'escola de música. Els deutes van obligar que l'entitat que se'n feia càrrec hi renunciés i que deixés penjat el consistori a poques setmanes de l'inici de les classes. Amb una denúncia dels professors que hi treballaven, el consistori en va assumir la gestió i va obrir un procés per engegar de zero el centre.
Canvi de tornes
Les desavinences de CiU per encapçalar la llista i un mandat agre i crispat van passar factura als nacionalistes, que de 7 regidors que va aconseguir el 2011 van passar a només 3. En canvi, ERC, que partia de 3, en va treure 7 i per primer cop va guanyar unes eleccions municipals.
Les claus
El pavelló municipal
És el projecte estrella del mandat i una de les obres més llargament reivindicades que fa anys que s'arrossega. De fet, es va començar a dissenyar fa deu anys i encara està pendent.
L'antiga escola
El consistori vol engegar un procés participatiu per definir els usos de la Labandària, que ha quedat buida i que està situada al centre del municipi. Una de les propostes és fer-hi un auditori.