Política

Homs sosté que la fermesa amb la CUP dóna “resultats”

Lloa la “fermesa” i la “serenitat” de CDC amb els anticapitalistes, en plena crisi interna

Carrega contra l'equidistància d'ERC, que alerta de la “capacitat fogacitadora” del procés independentista

Com un meteorit en la campanya catalana del 26-J. La dimissió en bloc de sis dirigents del secretariat nacional de la CUP va obrir ahir un cràter en els discursos previstos per CDC i ERC. Els resultats de les eleccions espanyoles poden impactar en el futur del procés amb una força equivalent a la de la resolució de la crisi interna dels cupaires. Per això els convergents, que han fet bandera en el compte enrere electoral de la seva distància política amb la CUP, no van deixar passar el cisma que viu l'esquerra anticapitalista per assegurar que la “fermesa” i la “serenitat” de CDC amb l'esquerra independentista, en paraules de Francesc Homs, “dóna resultats”, i els va allargar la mà si opten pel pacte amb JxSí. El cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, reitera una vegada i una altra que no entrarà a casa de ningú, però ahir, amb el secretariat nacional de la CUP esventrat, va reconèixer “l'enorme capacitat fagocitadora d'aquest procés respecte a qui no és clar”.

Aliena a les dinàmiques de la campanya de les espanyoles, en què la CUP demana l'abstenció, l'esquerra anticapitalista tornava a ser citada pels convergents com un dels extrems que permet a CDC erigir-se en la centralitat política del país. Homs va insistir que la CUP va “fallar” amb el vet al pressupost, però va garantir que si volen restablir la confiança (“sense la base de la confiança no hi pot haver res per tirar endavant”, va sentenciar) trobaran els convergents. En un acte sobre pensions a Barcelona, Homs va tornar a qüestionar l'“equidistància” que, segons el seu parer, ha mantingut ERC. Rufián, sobre CDC, va insistir que “tothom és imprescindible”.

El candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va assenyalar que el que viu la CUP és un debat d'una altra formació política i és saludable que aquests debats reforcin els partits d'esquerres. El socialista Jaume Collboni va acusar Artur Mas d'haver “malcriat” la CUP i d'haver fet dependre les institucions dels antisistema. Pel cap de llista català dels populars, Jorge Fernández Díaz, el procés és “tòxic” i “trenca tot el que toca”, com creu que ha passat a CiU, al PSC i a la “convivència” de la societat catalana.

LES FRASES

Les coses clares i la mà oberta. Fermesa i voluntat de renovar la confiança
Francesc Homs
candidat de cdc al congrés
S'ha de reconèixer l'enorme capacitat fagocitadora d'aquest procés respecte a qui no és clar
Gabriel Rufián
candidat d'erc al congrés

Un any del trencament de CiU

Defensava des de Figueres Francesc Homs que el trencament de CiU només s'explica perquè CDC “creu” en la independència de Catalunya. Ahir era el primer aniversari de la decisió del comitè de govern d'Unió de sortir del govern d'Artur Mas, l'expressió del trencament definitiu de la federació nacionalista després de gairebé quaranta anys d'una relació que, en paraules de Jordi Pujol, va tenir sempre una “mala salut de ferro”. Dotze mesos més tard, els convergents s'acosten al 26-J amb una campanya ideada com “la més convergent de la història”, pendents de la refundació i sense Demòcrates de Catalunya, i aspiren a atreure l'electorat que el 27-S i el 20-D va donar suport a Unió, en preconcurs de creditors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.