Política

POLÍTICA

Colau: “Les dones i homes feministes farem fora els 'machotes' del PP”

Domènech critica les retallades en polítiques d'igualtat i afirma que si la crisi té rostre de dona també ho té la lluita per la llibertat

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha tancat el míting d'En Comú Podem a la Plaça de Trafalgar de Badalona reivindicant l'arribada del feminisme a les institucions: “Les dones i homes feministes farem fora els machotes del PP el proper 26 de juny. I ho farem amb un somriure, amb tendresa i sense ànims de revenja”. Colau ha respost d'aquesta manera les paraules del portaveu del PP a l'ajuntament se Sóller, que aquesta setmana ha plantejat irònicament un “dia del machote” i una “setmana de la senyoreta” per coexistir amb el dia de l'orgull gai. La igualtat i justícia de gènere i la lluita contra la violència masclista han estat els dos leiv motivs d'un acte en què han participat vuit dones i un home, el cap de llista de la confluència. Xavier Domènech ha criticat les retallades en polítiques d'igualtat del govern espanyol tot i que la crisi econòmica “tingui rostre de dona” i ha subratllat que també són les dones les que lideren la lluita “per la igualtat i contra la desigualtat social”.

Colau ha reivindicat a les peixateres, verduleres i cuidadores, “que han aixecat el país”, tot i que sovint hi ha qui les tracta de manera despectiva. “Amb orgull els hi diem, visca les dones!”. A Badalona i davant d'unes 200 persones, En Comú Podem ha reivindicat la igualtat entre homes i dones. La salarial (les dones cobren un 24% menys) però també la lluita contra la “invisibilitat” de les dones a les institucions i als centres de poder de les grans empreses.

La violència masclista també ha estat ben present al míting badaloní, amb 43 parells de sabates vermelles a l'escenari per representant les 43 dones que han estat assassinades a mans d'homes aquest 2016. “El patriarcat és el sistema en què vivim i negar que és un sistema social que menysté a les dones és complicitat amb la violència masclista. Que ho escoltin PP i C's”, ha exclamat la número 2 al Senat per Barcelona, Maria Freixanet.

L'alcaldessa de Barcelona ha estat l'última en parlar després que ho haguessin fet Domènech i set dones vinculades a la candidatura.

“L'orgull immens” de Colau per haver esdevingut la “primera alcaldessa de Barcelona” i per provenir “de l'activisme social i les classes populars”, l'ha portat a contraposar la seva experiència i la dels alcaldes del canvi amb la del president espanyol, Mariano Rajoy. “Quan Rajoy diu que és difícil governar, nosaltres li diem que el que és difícil és governar per la majoria de la població quan no la coneixes en absolut. Quan no surts al carrer i no tens ni idea de com viu la majoria del teu país. Així segur que és difícil governar”, ha assenyalat.

El “masclisme” és una “xacra” a combatre i no és quelcom atribuïble únicament a una ideologia concreta. Les candidates d'En Comú Podem han fet una crida a lluitar-hi des de totes les ideologies, tenint en compte que, de vegades, també hi ha “foc amic”. Maria Eugenia Palop ha estat una de les més contundents: “No deixo de pensar en els insults que han rebut les dones polítiques en aquest país. Lletja, puta, grassoneta, malfollada, puta barata podemita, retrassada”. Les “agressions masclistes” de polítics com l'exalcalde de Valladolid Francisco León de la Riva, o l'eurodiputat del PP Miguel Arias Cañete, però també de “regidors, alcaldes, truiters, periodistes, sindicalistes i, en alguns casos, companys” busquen, segons ella, “humiliar i intimidar” les dones perquè abandonin l'espai públic i tornin a la llar.

Domènech i Colau amb l'alcaldessa de Badalona

Abans de començar el míting a la Plaça de Trafalgar, Colau i Domènech s'han citat amb l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, al Mercat de la Salut. Tots tres han fet junts el passeig de 10 minuts entre un espai i un altre sense pràcticament aturar-se a parlar amb veïns dels barris de Llefià i de la Salut.

Sabater, militant de la CUP, ha evitat demanar el vot per En Comú Podem i ha argumentat la seva presència explicant que Colau forma part d'una candidatura “germana” a Guanyem Badalona. Sabater ha explicat que també té previst trobar-se amb els candidats d'ERC quan visitin la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.