El PP i els comuns, en el focus
Fernández Díaz i Domènech concentren les crítiques en el debat de candidats de TV3 i Catalunya Ràdio
Grècia i la CUP, armes llancívoles per erosionar En Comú Podem i CDC
Pinça entre Homs i Rufián contra el candidat dels comuns per la qüestió del referèndum
Girauta
i el ministre s'enganxen
per la corrupció
A priori es podria haver anticipat un debat a Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio amb En Comú Podem com a ase de tots els cops, com a vencedor de les darreres eleccions a Catalunya i a qui les enquestes mantenen en el primer lloc per diumenge que ve. Però bona part del debat a sis va tenir un altre clar protagonista, Jorge Fernández Díaz, el candidat del Partit Popular, que va concentrar les crítiques de la resta de caps de llista, primer, per la qüestió dels refugiats, i, després, per la gestió del govern espanyol i també per la corrupció que esquitxa el seu partit.
Prova d'això és que Fernández Díaz va acaparar gran part del temps de debat amb contraatacs per vendre èxits en política econòmica.
Es notava que els contrincants ja coneixien les debilitats dels altres. Els protagonistes eren els mateixos que el 20-D excepte Meritxell Batet, del PSC, que s'estrenava en substitució de Carme Chacón, amb permís de Josep Antoni Duran i Lleida, que aquest cop no hi era. No va ser el cas de l'exlíder d'Unió, però hi va haver diversos absents que van estar molt presents, com ara la CUP, amb qui el PP va voler perjudicar CDC, o Alexis Tsipras, el primer ministre grec, amb què els populars i CDC van intentar erosionar Xavier Domènech.
En la primera enganxada de la nit ja va sortir Grècia. Fernández Díaz va respondre al cap de llista dels comuns que la mateixa Syriza, “la confluència grega de Podem”, ha aprovat el pla de retorn de refugiats a Turquia.
Francesc Homs, que recupera les sigles de CDC, va retreure a Domènech que la seva confluència anés a fer-se fotografies amb Tsipras i que aquell govern sigui model, segons Homs, per a En Comú Podem malgrat les retallades en pensions i l'augment d'impostos. “El nostre no és el model de Grècia perquè el model de Grècia és el que ha imposat la troica, el que vostès a Europa van imposar”, va replicar Domènech.
“Defenses un model que ha arxifracassat en molts països, que és el model comunista”, va insistir Francesc Homs en referència també a les aliances de Podem amb IU, una altra de les diferències entre el 20-D i el 26-J.
Pel que fa als refugiats, Domènech va censurar que es tracti d'un debat sobre seguretat. I va aprofitar per criticar que des del PP s'hagi comparat els votants d'En Comú Podem amb els del partit nazi. “Qui ha relacionat el terrorisme amb refugiats ha estat qui li ha preguntat [Batet]”, va tancar el ministre.
La qüestió nacional es va resistir a aparèixer, radicada en l'últim bloc del debat, que en tancar aquesta edició continuava en marxa.Gabriel Rufián, preguntat per la CUP, va dir que es necessita tothom en el procés constituent per a la nova república, l'única referència feta abans d'abordar el bloc sobre la sobirania. De fet, Rufián i Homs van estalviar-se retrets mutus el dia que els candidats al Senat dels dos partits es van llançar floretes entre si.
Domènech i Rufián van discrepar sobre el referèndum. El líder dels comuns va evitar parlar de línies vermelles: “La via més ràpida per al referèndum no és la reforma constitucional. Nosaltres hem demostrat coherència i hem construït aliances perquè l'espai polític plurinacional guanyi les eleccions al PP”. “Aquí ja guanyem el PP”, va etzibar-li Rufián. “La pregunta és molt clara: per què ignoreu que ja existeix aquest país que imagineu, que és Catalunya, i com ho fareu per canviar el Tribunal Constitucional?”, li va preguntar a Domènech. “Comences a tenir l'obsessió que el teu adversari som nosaltres”, va resoldre el candidat dels comuns.
Homs va fer pinça amb Rufián per la qüestió del referèndum. “Et veia molt més fresc al desembre. La teva resposta per a Catalunya és la mateixa del PSOE de fa uns anys”, va sentenciar.
D'altra banda, el corredor mediterrani va ser un dels flancs per on el cap de llista d'En Comú Podem va rebre cops. Domènech va tenir l'oportunitat de recuperar el terreny perdut pel líder de Podem, Pablo Iglesias, en el debat espanyol a quatre, on va retirar el títol de línia vermella al referèndum català si ha de pactar amb el PSOE per governar. “Volem el corredor mediterrani, però mediterrani, eh, que no passi per Aragó”, va obrir foc el republicà Gabriel Rufián.
La corrupció va planar en una part del debat, tot i que no es va fer esment de cap cas concret, el PP va estar molt a la defensiva. La principal enganxada va ser amb Homs, que li va retreure la manca d'independència de la fiscalia de l'Estat espanyol sobre el procés participatiu del 9-N, pel qual està investigat. “Tinc les de perdre al Tribunal Suprem”, va admetre. “Si a mi m'ha de jutjar el Suprem pel 9-N, ho tinc complicat”, va afegir-hi.