Política

Portugal

Un dels partits que dóna suport al govern portuguès planteja la possibilitat d'un referèndum sobre la UE

Dirigents del Bloco da Esquerda avisen que consideraran eventuals sancions de Brussel·les per desviacions pressupostàries com una “declaració de guerra” contra el país

Creuen que la CE pressiona per fer augmentar els impostos

El Bloco da Esquerda (Bloc de l'Esquerra), un dels partits que dona suport al govern socialista de Portugal, ha brandat aquest diumenge l'amenaça d'un “referèndum sobre Europa” si Brussel·les aplica sancions al país per les desviacions pressupostàries. Fonts del Partit Socialista, descarte, però, la hipòtesi d'un referèndum.

“Si la Comissió Europea (CE) declara la guerra a Portugal” decretant sancions, “la resposta de Portugal no podrà ser una altra que rebutjar-les i anunciar que hi haurà un referèndum nacional”, ha avisat Catarina Martins, dirigent del Bloco –una força d'orientació política similar a Podem– durant el congrés del partit a Lisboa. “Les sancions serien inacceptables i una provocació”, ha afegit. Segons ella, Brussel·les “fa pressió sobre el pressupost 2017” per tal d'imposar un augment dels impostos.

Portugal, de la mateixa manera que l'Estat espanyol, podria enfrontar-se a sancions de la CE a causa de les seves desviacions pressupostàries. El veredicte arribarà a principi de juliol.

El Partit Socialista, però, no ho veu de la mateixa manera. “No és l'hora de parlar de referèndums, sinó de la refundació del projecte europeu, que té enormes problemes”, ha declarat la secretària general adjunta socialista, Ana Catarina Mendes, present al congrés del Bloco.

L'altra força que dóna suport parlamentari a l'executiu d'António Costa, el Partit Comunista (PCP), tampoc planteja ara un referèndum sobre la pertinença a Europa, si bé va saludar la decisió dels britànics a favor del Brexit. El membre del comitè central del PCP Armindo Miranda, ha opinat que “un referèndum no és la qüestió de fons”. Segons ell, l'important és que “Portugal retrobi la seva sobirania perduda”.

El president de la República, el conservador Marcelo Rebelo de Sousa, ha assegurat que “la qüestió d'un referèndum no està damunt la taula en aquest moment”. En un acte a la localitat de Torres Vedras, al centre del País, De Sousa ha afirmat que “Portugal es troba bé dins la Unió Europa i hi vol continuar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Boye: “S’estan donant cops de colze per veure qui fa la detenció”

barcelona
bangladesh

El govern xifra en 146 el nombre de morts en les protestes estudiantils

barcelona
veneçuela

Maduro assegura que farà respectar el resultat de les eleccions

barcelona
política

El PP acusa Sánchez de “comprar la butaca” d’Illa amb la “independència fiscal”

madrid
estats units

Harris ha recaptat ja 200 milions de dòlars i té 170.000 nous voluntaris

barcelona
iran

Khamenei ratifica Pezeshkian com a president

barcelona
àsia

El Japó, Corea del Sud i els EUA segellen una aliança de seguretat

barcelona
pròxim orient

Israel bombardeja posicions de Hezbol·là al sud i l’est del Líban

barcelona
política

“Si hi ha debat d’investidura, jo hi seré”

barcelona