POLÍTICA
El PP arracona el PSC i és el que més rèdit treu del 26-J
José Ignacio Llorens reviscola sis mesos després de la desfeta del 20-D a costa d'un partit socialista que mai abans havia quedat amb una representació tan marginal a la regió de Lleida
Si és certa aquella màxima que afirma que les victòries pròpies són més dolces quan vénen acompanyades d'una derrota del màxim rival, José Ignacio Llorens s'ha rebolcat en una piscina de sucre. La recuperació d'un diputat per part del Partit Popular a Ponent ha vingut acompanyada d'un daltabaix socialista. L'exclusió del color vermell en el mapa electoral de Lleida és un fet insòlit, ja que, des de la restauració de la democràcia, mai abans el Partit Socialista havia quedat arraconat de tota representació en unes eleccions a les Corts espanyoles.
La candidata del PSC per Lleida, Mònica Lafuente, exdiputada al Parlament i exregidora de Mollerussa, deia tot just fa una setmana que estava convençuda que es tornaria a adjudicar l'escó que ja li van entregar els comicis del 20 de desembre. La veritat ha estat, però, que el PSC ha perdut més de 2.000 vots en sis mesos i Lafuente queda sense bitllet per anar a Madrid. Els socialistes només han estat la força més votada en mitja dotzena de municipis de tota la demarcació (Alfarràs, Gimenells, Bossòst, Les, Bausen i Canejan) i, amb un exigu 12,4% del total dels vots, es queden amb una presència testimonial, tan sols per sobre de Ciutadans. Mai abans el partit socialista havia rebut un suport tan minoritari a Ponent. Només han passat vuit anys, però sembla que faci una eternitat del 2008, quan van arribar a sumar un 37,2% dels vots. “El PSC continua existint i enfortint-se, i amb el temps aquesta situació es capgirarà, perquè tenim el millor projecte”, valora Mònica Lafuente.
L'altra cara de la moneda és José Ignacio Llorens. L'històric dirigent popular, de 73 anys, ha recuperat l'escó que havia perdut després de les eleccions del 20-D. Llavors es va quedar a poc més de 2.000 vots de l'escó i aquesta vegada Llorens va esgotar els últims dies de campanya per reclamar als votants d'Unió i de Ciutadans que el votessin a ell per procurar que els lleidatans tornessin a tenir “un diputat del govern”.
Durant la campanya, el PP va apostar fort per Lleida, i va ser l'única capital catalana que va visitar Mariano Rajoy. Llorens no oblida el suport que li ha donat la direcció del partit, i l'agraeix. “Els ciutadans han sabut valorar quin és el partit que està preocupat pels problemes reals de la gent, per continuar afavorint la recuperació econòmica i apostant per una Espanya unida”, diu.
Les capitals, repartides
Per la seva part, Esquerra Republicana va ser la força més votada en quatre de les sis capitals de comarca a Ponent. “Estem satisfets, perquè hem estat la primera força a Lleida”, valora Xavier Eritja, cap de cartell dels republicans. En concret, es va imposar a Cervera, Tàrrega, Balaguer i les Borges Blanques, mentre que Convergència va quedar per sobre dels republicans a Mollerussa.
Convergència també es va imposar a Tremp. Va ser un triomf molt ajustat, perquè només un vot la va distanciar d'ERC. El partit republicà va guanyar a Sort i a la Seu d'Urgell. Al Pont de Suert, va repetir victòria En Comú Podem, i a Vielha el partit més votat va ser el PP, que va ampliar la distància respecte al PSC.
LES XIFRES
El PP escurça distàncies respecte a En Comú Podem a Lleida
En Comú Podem ha tornat
a ser la formació més votada a la ciutat de Lleida, amb un 19,89% dels vots –un total
de 10. 983 paperetes–. A la formació violeta, la va seguir com a segona força el PP, que va superar ERC i el PSC.
Els populars han aconseguit 10.079 vots, un 18,26%, tres punts més que en els comicis del 20 de desembre, quan el PP no va aconseguir escó, a diferència del que ha passat aquest cop. Els socialistes, tot i que han guanyat en percentatge –han passat del 15,37% al 16,02%–, han perdut vots: de 9.381 fins a 8.845. Han estat uns resultats molt dolents per als socialistes a la ciutat que governa Àngel Ros. En una piulada en el seu compte de Twitter, Ros va respondre
a aquells que han criticat que, després dels resultats d'aquest 26-J, la ciutat de Lleida està en mans de dues forces sense representació al Congrés.
Malgrat que, en el conjunt
de la demarcació, la patacada socialista de Lleida no admet comparació amb cap altra circumscripció, a la capital s'ha donat una situació similar a la que s'ha registrat a Tarragona, on governa el socialista Josep Fèlix Ballesteros i, igual que a Lleida,
la victòria ha estat per a
En Comú Podem de manera inapel·lable.
Per la seva banda, el candidat convergent, Toni Postius, també regidor de Lleida, ha aconseguit menys vots que al desembre: ha passat dels 9.076 d'aleshores als 7.952 de diumenge.
Ciutadans, amb quatre regidors a la ciutat i governant amb Àngel Ros, ha perdut tres punts en els comicis, després de situar-se en un 10,32%, amb 5.700 vots, respecte als 8.142 del 20-D.
Al Segrià, En Comú Podem també es va imposar a Torre-serona i a Almacelles, mentre que el PSC ho va fer a Alfarràs i a Gimenells i el Pla de la Font.