Política

Els EUA insten la UE a “no venjar-se” pel ‘Brexit'

Kerry demana a Brussel·les i Londres que trenquin “amb cura, de manera responsable, sensata i estratègica”

Juncker, desautoritzat per Merkel, no pensa dimitir i rebrà l'escocesa Sturgeon

No se us pot deixar sols. Com posant ordre en una baralla de pati d'escola, el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, es va plantar ahir a Brussel·les i Londres per demanar que “ningú no perdi el cap”. El Brexit “no és el resultat que hauria agradat” a Obama, però ara cal que aquest trencament es faci “amb cura, de manera responsable, sensata i estratègica”, va exigir Kerry. I, sobretot, evitant qualsevol “temptació de venjança”, va advertir, després de reunir-se amb Jean-Claude Juncker. Precisament el president de la Comissió Europea lidera la línia dura i vol castigar al màxim els britànics per evitar el contagi i que els referèndums s'estenguin als Països Baixos, Dinamarca, França o arreu.

Els EUA prefereixen la via Merkel de donar una mica d'oxigen a la Gran Bretanya i que, com gairebé sempre, és la que s'imposarà en la cimera que els líders dels 28 (o, de fet, ara els 27 més David Cameron) celebraran avui i demà a Brussel·les. La cancellera alemanya creu que el caos polític i financer que pateixen els britànics ja és prou pena i desincentivarà que es produeixi un efecte dominó a la resta del club.

La ultradreta eslovaca, però, per exemple, ja està recollint signatures per convocar una consulta: si n'aconsegueixen 350.000 (el 8% de l'electorat), el president d'Eslovàquia, Andrej Kiska, estarà obligat a preguntar als eslovacs si volen o no continuar pertanyent a la UE, amb un referèndum vinculant en un termini de 30 dies. “Ara toca saltar també d'aquest Titanic europeu que s'enfonsa”, va reivindicar Marian Kotleba, líder dels neonazis (tenen 14 dels 150 escons). També els euroescèptics finlandesos, que formen part de la coalició de govern, van demanar ahir un referèndum sobre el Fixit (Finland més exit).

Passi el que passi, els EUA mantindran la seva “relació especial amb la Gran Bretanya”, va garantir Kerry, que també es va reunir amb Cameron. Tant al premier britànic com al president de l'executiu comunitari els va reclamar que la “transició sigui al més serena possible”, tot i no amagar que aquest Brexit tindrà “conseqüències” i un “impacte”. Washington també vol “una UE forta”, tot i perdre la seva segona economia i un soci amb cadira permanent al Consell de Seguretat de l'ONU. “Des de la Segona Guerra Mundial, hem treballat plegats per fer els nostres països més forts i proporcionar benestar, i els interessos i valors que ens han unit durant tant de temps no han canviat pas amb aquest vot”, va insistir el secretari d'Estat d'Obama. I va citar com a exemples la lluita contra el terrorisme, el canvi climàtic o la immigració.

Els líders dels 27 soparan avui amb Cameron, que no activarà encara l'article 50 del Tractat (el botó d'ejecció de la UE) tot i la rebequeria de Juncker, i demà es reuniran sense ell. Merkel ha desautoritzat el president comunitari, donant més temps a Londres per aclarir-se, i ahir ni tan sols no el va convidar a la reunió preparatòria de Berlín. El va substituir pel polonès Donald Tusk, president del Consell. Juncker no pensa dimitir com li ha demanat públicament el ministre d'Afers Estrangers txec, Lubomír Zaorálek, que el culpa que el Leave guanyés dijous. “No som nosaltres els que vam convocar el referèndum, els que han d'aprendre la lliçó són els que el van convocar, no la Comissió Europea”, va dir, intentant defensar el luxemburguès el portaveu comunitari, Margaritis Schinas. Juncker, per cert, va obrir la porta a reunir-se amb la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.