Política

ANA MARIA MARTÍNEZ

ALCALDESSA DE RUBÍ (PSC)

“La cultura del pacte ha estat el nostre llibre de capçalera”

“Està encallat des del 2006 i ho he marcat al calendari per al febrer de l'any que ve”

“No tinc la certesa que no n'hi haurà cap més, però la ciutat ja ha pagat i no s'ho pot permetre”

Ens hem cansat de no tenir els serveis mínims i els reivindicarem amb vehemència

Des del 2003 que és regidora i va guanyar com a candidata per primera vegada a les darreres eleccions, després de superar una crisi interna del PSC. Però governa només amb 6 regidors

Com ha viscut aquest primer any en minoria?
Ha estat molt intens i hem pogut treballar tot i ser sis regidors, desencallant temes importants. Ha estat gratificant perquè vam iniciar el mandat pensant que seria difícil, i que potser no ens acompanyarien la resta de grups perquè a vegades es fa oposició no constructiva. Hem estat moltes estones consensuant, acordant i negociant. La cultura del pacte ha estat el nostre llibre de capçalera.
Millor del que es pensava?
Millor per l'actitud de la resta de grups. Ja sabia que hi havia gent amb la qual es podria treballar i negociar, però tenia interrogants. Contenta i agraïda que tothom hagi prioritzat els temes de ciutat. Començant pel pressupost, que va tenir el suport de 20 de 25 regidors.
Amb alguns, com ERC, ja sabia que seria més fàcil en tenir un passat comú...
Exacte, partia de la corresponsabilització esperada. Hi havia la incògnita amb Ciutadans i hem trobat acompanyament i una oposició molt responsable. En el municipalisme es poden matisar models de ciutat, però en el més important hem trobat corresponsabilitat.
No prou per formar govern. Ja ho han descartat del tot?
Ho vam intentar i per diferents qüestions, algunes no locals, no van voler iniciar el camí amb nosaltres. Vam apostar per acords no escrits per projectes.
La moció de l'oposició als parcs infantils i les crítiques pels càrrecs de confiança han sigut els moments més difícils?
En el tema dels parcs infantils no vam treure cap sorral i vam adaptar set parcs en criteris d'accessibilitat. Ho vam fer amb Unicef i forma part del pla integral d'atenció a la infància. Jo encara no dono crèdit a aquesta situació que es va produir... Més incòmode va ser el tema del càrrecs de confiança, perquè es frivolitzen els models d'estructura de govern. Som sis a govern i tenim tres càrrecs de confiança amb funcions clares perquè les necessitem.A nivell polític marxen amb el govern. Hi ha altres grups que els instauren en les plantilles i que a l'altra cantó de la barrera no farien segons quines coses.En qualsevol cas forma part de la coreografia i ho assumim com a tal.
Veurem el pla d'ordenació aprovat aquest mandat?
Tenim un planejament dels anys 80 i que no respon en absolut a una ciutat moderna. Està encallat des del 2006 i el mandat passat no es va fer res. Ho he mercat al calendari per al mes de febrer de l'any que ve.Fem un text refós amb els requeriments que ens va imposar la Generalitat. Si al 2017 considerem que no s'adequa a les necessitats, comencem a treballar en un altre, però ens podrem referenciar en aquest i no en un del 1987. Tot ho estem treballant de la mà de la Comissió d'Urbanisme. Vaig anar a parlar amb el director general i li vaig dir que nosaltres erem com alumnes d'universitat que fa un treballa de recerca i necessita un tutor. I aquest l'ha d'acompanyar. No ens pot passar com l'altra vegada que quan semblava que teníem un acompanyaments ens van suspendre.
Quins altres projectes s'acabaran?
Hem adquirit el Casino com a equipament municipal, un tema que feia molts anys que estava en un núvol... Un edifici preciós, al centre, i que estava tancat. Van ser onze mesos per arribar a l'acord i agraeixo la bona voluntat i predisposició dels propietaris per resoldre el tema pagant 500.000 euros.
S'hi ha d'invertir molt més?
Estem negociant el pla d'inversions, amb una partida per fer la primera rehabilitació per utilitzar-lo i que el més aviat possible tingui una programació.
L'ús es definirà amb un procés participatiu?
És molt d'hora encara, però el compromís és parlar de fer un pla d'usos i un procés participatiu, però encara estem preparats la primera fase d'obres.
I la aposta per traslladar l'oficina als barris és realment útil, o façana, com diuen alguns?
És fàcil dir això, però quan parles amb ells a soles et diuen que ells també ho farien. Calia descentralitzar la gestió de l'Ajuntament perquè d'una altra manera la gent no vindria a dir coses,a queixar-se, a suggerir o a aportar millores. És la participació més pura, et permet prendre el pols a la ciutat i saber com veuen els servidors públics. M'ajuda que qualsevol et pugui dir que les voreres no són accessibles, que hi ha problemes d'aparcament, de neteja de arcs....o infinitat de qüestions de seguretat i mobilitat.
Una manera d'exposar-se perquè hi ha més exigències...
Sí, però has de dir que no es pot fer algunes coses. Per exemple ens demanen zones per a vianants fora del centre i hem de dir que és impossible, però els dones les explicacions i la gent, que és molt sensata i intel·ligent, ho entén. Però daquesta situació, per exemple, en pot sortir que es redueixi la velocitat dels cotxes
D'aquí sorgeix el projecte d'arranjar tres barris?
No, no, ja al programa electoral actuar als tres barris de la ciutat que per diferents qüestions necessitaven un impuls econòmic, social i urbanístic: el 25 de Setembre, Les Torres i Ca n'Oriol. Necessitem que la ciutat evolucioni a la mateixa velocitat i ritme.
A l'abocador de Can Carreras hi continuen entrant camions quan no ho haurien de fer...
No sé com acabarà tot plegat. Hi ha una resolució de l'Agència de Residus de Catalunya que demana el cessament de l'activitat, però fan servir l'argument que feien més d'una activitat per no tancar. Hem demanat a l'ARC que actuï.
Hi hi haurà més abocadors?
El pla d'extractives està aprovat i hi ha una suspensió temporal de llicències que no permet que es faci l'activitat a Can Balasch. El plantejament era tancar a Can Carreras i obrir a Can Balasch i, de moment, allà no poden obrir i en aquest hi ha una suspensió de llicències. I amb tota la perplexitat veig que hi ha persones que van fent i tant els fa les resolucions, els impediments i suspensions...
Però tenen la certesa que no s'obrirà el de Can Balasch?
No la tinc mai de res en aquesta vida, però treballem perquè no n'hi hagi cap. La ciutat ja ha pagat i no s'ho pot permetre.
Han arribat a 75.000 habitants, a la consideració de gran ciutat, però sense alguns serveis...
Ens hem cansat de ser la germaneta pobra, de no tenir els serveis mínims. I reivindicarem per terra, mar i aire allò que de justícia creiem que necessita la ciutat. I ho farem amb vehemència. No pot ser que tinguem una única estació dels FGC i faci 15 anys que esperem la segona a la Llana, quan som la que té més viatgers i veiem que a altres municipis en posen tres i quatre. No pot ser que tinguem una escola de primària amb un mòdul nou cada any. No pot ser que tinguem els jutjats indignes que tenim, ni que projectes com l'hospital comarcal no estiguin funcionant. Si no hem cridat prou començarem a fer-ho. Aquest mes ha de venir el president de la Generalitat i m'haurà d'escoltar una bona estona... i seran queixes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

La macronista Braun-Pivet és reelegida presidenta de l’Assemblea Nacional

barcelona
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona