Política

política

procés sobiranista

Sáenz insta el govern a no atribuir-se competències de l'Estat i a acatar el TC

El govern català insisteix que no l'afecten les suspensions del Constitucional o les desobeirà

Bassa diu que l'Agència Catalana de Protecció Social queda “intacta”

El convenciment del govern de tirar endavant les estructures d'estat malgrat que el Tribunal Constitucional (TC) les anul·li va provocar la reacció de l'Estat. La vicepresidenta en funcions del govern de l'Estat, Soraya Sáenz de Santamaría, va aprofitar la reunió del Consell de Ministres per carregar contra el president Carles Puigdemont, instant la Generalitat a acatar les resolucions del TC. Sáenz va reclamar al govern català: “No s'atribueixin competències de l'Estat, tal com els ha confirmat el Constitucional, perquè no ho són, i abans de funcionar com un estat repassin les competències que tenen en el nostre marc constitucional.”

L'executiu estatal va expressar la seva “satisfacció” pel fet que el TC s'ha pronunciat suspenent el pla director de creació de l'Agència Tributària Catalana, per exemple. “De la mateixa manera que la Generalitat ens demana a nosaltres que complim quan no ens donen la raó, nosaltres els demanem que respectin ells les regles del joc.” Soraya va instar el govern a acatar la sentència, malgrat que en altres litigis, com ara en les subvencions a les ONG i el repartiment dels fons socials, el TC s'ha pronunciat a favor de la Generalitat en el seu contenciós competencial i l'Estat, repetidament, fa el met i obvia les resolucions.

La resposta del govern català la va donar la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que va assegurar des de Solsona que l'Agència Catalana de Protecció Social, l'embrió del que ha de ser la futura seguretat social catalana, “queda intacta”, malgrat el Tribunal Constitucional (TC). La consellera defensa que l'alt tribunal permet crear aquesta agència perquè té en compte les competències que hi hagi en cada moment. Bassa assegura que Catalunya “té tot el dret a tenir una agència de protecció social” i ho emmarca en la línia del treball per “millorar els serveis a les persones”.

La mateixa idea va reafirmar el secretari general de Treball, Josep Ginesta: “El full de ruta del govern de creació de l'Agència Catalana de Protecció Social continua absolutament vigent.” La mesa del Parlament va admetre al juny a tràmit per via d'urgència la proposició de llei per crear el nou organisme. Una tramitació a la qual es van oposar C's, el PSC i el PPC. La proposició de llei es va elaborar en una ponència conjunta del Parlament.

LES FRASES

Abans de funcionar com un estat, repassin les competències que tenen en el nostre marc constitucional
Soraya Sáenz Santamaría
vicepresidenta del govern espanyol
L'embrió del que ha de ser la futura seguretat social catalana queda intacte
Dolors Bassa
consellera de Treball, afers socials i famílies
El full de ruta del govern de creació de l'Agència Catalana de Protecció Social continua vigent
Josep Ginesta
secretari general de treball


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia