L'atur, punt pendent
L'alcalde, Joan Torres, que va batre el rècord de regidors de CDC, afronta el segon mandat amb l'obsessió de crear ocupació
Resoldre la mobilitat de la C-55 és clau per generar riquesa
Joan Torres afronta el segon mandat com a alcalde de Sant Vicenç de Castellet amb la seguretat de saber que el poble li dóna suport. En les eleccions de fa un any va batre el rècord de regidors de CDC al municipi. En va treure 8 i es va quedar a només 20 vots de superar el màxim del partit, que va aconseguir Joan Masafret el 1983.
Té majoria absoluta i marge per maniobrar, però no tot són flors i violes. També té una assignatura pendent que s'ha convertit en una de les seves màximes obsessions: rebaixar una taxa d'atur que encara està per sobre del 20%, “una de les més altes de la comarca i de la província de Barcelona, en un punt bastant dramàtic”, reconeixia ell mateix en una entrevista recent.
Ja s'han fet passos, com ara la creació de l'Espai Impuls, que n'ha ajudat a rebaixar el nombre, de mil a 700 aturats. Però hi ha molta feina a fer, i no només centrada en la promoció econòmica, el comerç i les empreses, sinó també en la mobilitat. Sant Vicenç de Castellet queda al mig del caos que diàriament es produeix a la C-55 i afecta molts dels seus veïns que treballen fora, com ara el mateix alcalde, que diversos cops ha reiterat que prefereix agafar la carretera del Pont de Vilomara per anar a Manresa perquè la C-55 li fa “por”. La via més ràpida, l'autopista C-16, recentment ha ampliat les bonificacions que permeten circular-hi de manera gratuïta en hores punta, després que el govern va comprovar que les primeres mesures no havien fet efecte. L'ampliació és recent i caldrà esperar per veure si d'una vegada s'aconsegueix que el trànsit de la C-55 es reparteixi a la C-16, cosa que milloraria la mobilitat a Sant Vicenç i el seu reclam amb vista a poder-hi atraure empreses.
Una multa fa la guitza
L'economia de Sant Vicenç no pateix gaire. El municipi està al 30% d'endeutament –molt per sota del límit del 75% que marca la llei– i paga regularment els proveïdors. Però una sentència d'aquest juny pot fer la guitza a les arques municipals. El jutge ha obligat l'Ajuntament a pagar 325.000 euros a una empresa per una llicència que es va atorgar erròniament l'any 2000 i que va repercutir econòmicament en l'empresa. A més, ha imposat que el pagament es faci en tres mesos. Això ha provocat que el consistori hagi hagut de demanar un crèdit a corre-cuita que caldrà veure com afecta en el pressupost global.
Altres qüestions que haurà d'afrontar l'equip de govern són la recepció i la millora dels accessos als polígons industrials així com la reforma del pla general d'ordenació urbana, que data de final dels anys 90 i que evitaria les modificacions puntuals que, segons va denunciar ERC, se succeeixen amb molta freqüència.
El vot d'esquerres es fragmenta
L'aparició d'ICV i del Moviment d'Esquerres, que es van afegir al PSC i a ERC, va fer que el vot d'esquerres es fragmentés més que mai. ERC va repetir regidors (3), el PSC va confirmar la davallada (de 3 a 1), ICV en va treure un i el MES es va quedar sense representació.
les claus
LA MAJORIA
CDC va saber aprofitar el bagatge, la fragmentació de l'esquerra i la davallada del seu antic soci, el PSC, esquitxat per un presumpte cas de corrupció urbanística, per enfilar-se fins als 8 regidors, que li van donar la majoria absoluta. El principal grup a l'oposició, ERC, afirma que troben a faltar “ser més partícips”.
EL PROCÉS
Amb el que sí que es posen d'acord és amb tot allò que afecta el procés. La majoria independentista del ple és incontestable: entre CDC i ERC aconsegueixen 11 dels 13 regidors.
EL SÍMBOL
CDC ha posat fil a l'agulla a la rehabilitació del castell de Castellet, símbol i lloc d'origen del municipi. L'Ajuntament ja té a les mans el pla director, que fixa un pressupost d'un milió i mig d'euros i un termini d'execució de sis anys. Ja s'han sol·licitat ajuts.