Un tècnic de l'Ajuntament de Valls plega per la seva relació amb el «cas Pretòria»
Genís Carbó era tècnic de Planejament des del 2007, que és l'any que va ser contractat com a càrrec de confiança
«Vistes les informacions aparegudes al voltant de les diligències obertes per l'Audiencia Nacional als municipis de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres, el senyor Genís Carbó ha presentat la renúncia amb la voluntat de no perjudicar la imatge de l'Ajuntament de Valls». Aquest és el contingut del comunicat breu amb què fonts del consistori vallenc anunciaven a última hora de la tarda d'ahir la renuncia al càrrec per part de Genís Carbó, tècnic de Planejament des del 2007 (un càrrec de confiança) que exercia la seva feina a temps parcial, dos dies a la setmana.
Carbó és arquitecte de professió i des de la seva incorporació com a tècnic a l'Ajuntament de Valls ha realitzat tasques de coordinació en tota l'àrea de planejament urbanístic a la capital de l'Alt Camp, a la qual es desplaçava des del Maresme, on resideix, en les dues jornades laborals que complia a Valls.
Ahir, els membres de l'equip de govern –CiU i PSC– eren informats, un a un i personalment, per part de l'alcalde de Valls, Albert Batet, de la renúncia del tècnic de Planejament per la seva relació amb el cas Pretòria.
En referència a la decisió presa per part de Genís Carbó, el mateix alcalde de Valls, Albert Batet, es mostrava sorprès per una «vinculació contractual que desconeixia totalment». Més enllà de la «pèrdua de confiança» que –deia el batlle– li ha suposat saber la notícia, entenia «els motius personals que l'han dut a prendre aquesta decisió per tal que el nom de Valls i el seu ajuntament no es vegin implicats en el cas».
Càrrec de confiança en l'equip de CiU
i.mGenis Carbó ha estat un dels grans puntals en la reorganització tècnica de les àrees municipals de l'Ajuntament de Valls, en el segon mandat de CiU. El govern de Dolors Batalla el va incorporar com a càrrec de confiança, en l'equip de personal eventual, el juliol del 2007, amb una retribució bruta de 36.262 euros i amb dedicació per jornades. En aquesta primera etapa del mandat, l'actual alcalde de la capital de l'Alt Camp, Albert Batet, va assumir la primera tinença d'alcaldia i l'àrea de Desenvolupament i Urbanisme i va liderar la reforma tècnica de la macroàrea d'Urbanisme, al capdavant de la qual va situar Genís Carbó en la coordinació. La reorganització va consistir a crear equips de treball tancats i amb funcions específiques i més especialitzades. Carbó es va fer càrrec dels treballs previs –plans i modificacions puntuals– a la revisió del pla general, que aquesta setmana s'havia d'adjudicar. Dintre aquesta funció, Carbó ha estat el màxim interlocutor amb la resta dels grups municipals en matèria de revisió urbanística, al qual, primer el govern de CiU i després en el període de la sociovergència, li van fer confiança. El tècnic, entre altres coses, ha coordinat i tramitat les al·legacions municipals al pla territorial parcial del Camp de Tarragona. CiU va entrar al govern de Valls el 2003, després de successius governs socialistes i de formacions d'esquerra des de la recuperació dels ajuntaments democràtics. Una de les mesures que es va anunciar va ser la de dotar la gestió municipal d'un equip tècnic compacte i, d'aquesta manera, ventilar i fugir de l'estructura funcionarial i endogàmica de les etapes socialistes. Convergència ha optat per designar càrrecs de confiança que, tal com ha exposat en diverses ocasions l'actual alcalde, no afectin o encotillin els equips de govern successius.
Assessor en matèria d'Urbanisme
R.PGenís Carbó Boatell ha estat excap de Planificació Territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) de la Generalitat entre els anys 1996 i 2004 i exregidor de CiU per Mataró entre el 1995 i el 2003. Va coordinar la redacció del pla territorial metropolità de l'any 2002, i el pla director de mobilitat i d'ordenació de la comarca del Maresme del 2003. En els últims anys, s'ha dedicat a assessorar diversos ajuntaments com ara el d'Arenys de Mar o Cardedeu en matèria d'Urbanisme. En la interlocutòria, Garzón explica que l'any 2005 l'empresa GCB Assessorament Urbanístic i Projectes SL, propietat de Carbó i amb seu a Sant Andreu de Llavaneres, va cobrar 244.011 euros de Niesma, la firma constituïda per Luís García Sáez, amb l'objectiu de construir pisos a la finca de Llavaneres, coneguda amb el nom de Can Rivière. Carbó només apareix citat en la interlocutòria que fa referència als diners rebuts. Ahir, Carbó va reconèixer el cobrament, que correspon als seus honoraris professionals per tres anys de feina, segons informa Elena Ferran. Amb tot, va desvincular aquesta feina amb el seu càrrec de la Generalitat i, sobretot, amb la seva participació en la redacció del pla territorial metropolità que, segons va recordar ell mateix, «no té res a veure amb la tramitació de plans urbanístics».