Santa Coloma manté com a càrrec de confiança un dels imputats en el «cas Pretòria»
Pascual Vela continua exercint les seves funcions perquè, segons l'Ajuntament, «té el dret i l'obligació» de fer-les
«És una persona que està en llibertat condicional i, per tant, pot desplaçar-se allà on cregui oportú i convenient.» El primer tinent d'alcalde, Joan Carles Mas (PSC), que des de dimecres assumeix les funcions de Muñoz, justificava així que ahir un dels imputats en la trama de corrupció que investiga el jutge Garzón, Pascual Vela, hagués anat a treballar a l'Ajuntament de Santa Coloma. De fet, des del govern es defensa l'actuació de Vela –que ha hagut de pagar 25.000 euros per sortir en llibertat condicional–, ja que, segons argumenta, «en cap moment es desprèn de la interlocutòria que es demani cap mesura cautelar» per a ell. «No només té dret a venir a treballar, sinó que ha de venir a treballar», va afegir Albert Gadea, director gerent de Planificació i Recursos, que va insistir a dir que Vela no és un càrrec de confiança sinó «un càrrec d'alta gestió».
Vela va voler reunir-se ahir al matí amb diversos departaments del consistori per defensar la seva innocència i per aclarir que ell no sabia res de la suposada trama de corrupció que ha implicat també l'alcalde i el regidor d'Urbanisme de Santa Coloma. Vela va aprofitar per anunciar als seus companys que té la intenció d'incorporar-se a treballar exercint les mateixes funcions. «No està previst que hi hagi canvis en les seves tasques», van refermar fonts del consistori. Precisament, ahir al matí, l'executiva del PSC va suspendre de militància Pascual Vela, com també Bartomeu Muñoz i Manuel Dobarco. A diferència d'aquests, Vela podrà reincorporar-se a la seva feina com si res no hagués passat.
Encara sense alcalde
Tot i que Antoni Fogué, regidor colomenc i president de la Diputació de Barcelona sona com a successor de Bartomeu Muñoz, ahir ningú del partit va voler confirmar el seu nom com a possible futur alcalde. «Això depèn de la reunió pròpia de l'executiva del partit i del grup municipal», va dir Joan Carles Mas.
Per la seva banda, el viceprimer secretari de l'agrupació local del PSC i quart tinent d'alcalde Antonio Carmona, va explicar que estan esperant saber si la junta electoral els permet fer un ple extraordinari amb els 25 regidors actuals –Muñoz i Dobarco ahir van renunciar al càrrec–, la qual cosa els asseguraria accelerar els tràmits i poder fer el nomenament del nou alcalde i dels nous dos regidors en pocs dies.
I és que la voluntat de l'equip de govern és resoldre la situació «tan ràpidament com sigui possible». Si no fos així, s'hauria de fer un primer ple per tal que els números 18 i 19 de les llistes socialistes en les eleccions del 2007 –Teresa Díaz i José Antonio Rodríguez, respectivament–, prenguessin possessió dels seus càrrecs per, més tard, fer el cartipàs. També s'ha de decidir quin regidor ocuparia el càrrec de Manuel Dobarco al capdavant de la regidoria d'Urbanisme.
Malgrat que els mitjans de comunicació hi van insistir, cap membre del govern colomenc va voler fer valoracions públiques sobre la situació que aquests dies està vivint Santa Coloma. «Això no pertoca» va dir Mas. I continuar: «Deixeu-nos fer la valoració en el moment que toqui.»
«Sóc innocent»
M.PIULACHS«Sóc innocent dels delictes que se m'imputen.» Ho afirma Bartomeu Muñoz en una carta que ahir, des de la presó de Madrid, va consensuar i aprovar que difongués el seu advocat, Fermín Morales, poc abans que el PSC escenifiqués que el suspenia de militància. L'alcalde colomenc va posar les coses fàcils al seu partit, ja que hi detalla que renuncia a l'acta de regidor i, per tant, a l'alcaldia, i també a la vicepresidència de la Diputació de Barcelona i com a membre del comitè federal del PSOE. El lletrat va presentar ahir a Baltasar Garzón un recurs de reforma contra l'ordre de presó provisional dictada divendres pel mateix magistrat, i espera que canviï d'opinió, ja que ara, com que no tindrà cap càrrec al consistori, Muñoz no podrà destruir cap prova com manté Garzón. El regidor colomenc, Manuel Dobarco, també va renunciar a tots els càrrecs públics i fins i tot a la seva militància en el PSC. «Dobarco té ara 63 anys i el que vol és sortir de la presó, jubilar-se i no trepitjar més l'ajuntament», va afirmar el seu advocat, Josep Riba, que és del mateix despatx que el lletrat de l'exalcalde. Per contra, Juan Córdoba, advocat dels exalts càrrecs de CiU, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, prefereix presentar un recurs d'apel·lació a la sala de l'Audiencia Nacional i no a Garzón, i té temps fins dimecres per fer-ho. D'altra banda, els altres quatre detinguts en l'operació Pretòria van pagar ahir les fiances per eludir la presó.
Revisaran els projectes sospitosos
i. mL'Ajuntament de Santa Coloma ha anunciat que revisarà tots els projectes que estan sota sospita a la ciutat i que investiga l'Audiencia Nacional. Per això ha aprovat un decret d'alcaldia «de comú acord» entre els tinents d'alcaldes executius –Joan Carles Mas, Carmen Moraira i Antonio Carmona–, que pretenen «posar a disposició tots els expedients» de l'Ajuntament i de l'empresa municipal Gramepark. Això significa que, «a més de la fiscalització habitual, es farà una auditoria especial del conjunt dels expedients que estan afectats». Aquests projectes que estan citats en la interlocutòria del jutge Garzón són les obres de diversos aparcaments (Fondo, avinguda dels Banús i Francesc Moragas), el projecte del mercat del Fondo, el de la Ciba III, la torre d'habitatges del carrer Doctor Ferran, el Cúbics, diverses guarderies i la concessió de la neteja d'equipaments municipals, com també la documentació relativa a les subvencions de fons de cohesió. En aquest primer acord també s'hi afegeix que s'investigarà qualsevol expedient de Gramepark i s'autoritza l'alcalde en funcions a fer qualsevol acte administratiu en relació amb els expedients afectats. Per altra banda, el consell d'administració de Gramepark aprovarà posar a disposició de la interventora de l'Ajuntament «tota l'activitat» de l'empresa.