Política

UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

Balears i valencians, per l'estat confederal

Les entitats sobiranistes de Catalunya, el País Valencià i les Illes s'ajunten a Prada per mostrar el suport comú al procés català

Col·laboraran per mirar de fer reeixir, cadascú al seu ritme, una unió política dels Països Catalans

Un record i tota la nostra solidaritat amb Carme Forcadell: ella també és la nostra presidenta, i si la busquen a ella, ens busquen a tots nosaltres.” Amb aquesta contundència iniciava ahir el president de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, Toni Infante, la intervenció a la Universitat Catalana d'Estiu per presentar l'acord de confederació que van signar el 20 d'abril passat a València amb les altres dues entitats sobiranistes dels Països Catalans, l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, amb el president Cristòfol Soler, i l'Assemblea Nacional Catalana, representada ahir per la membre del secretariat Àngels Folch en absència a última hora del president Jordi Sànchez. “Des del primer dia creiem profundament que som una mateixa nació”, deia Folch.

Les tres entitats van exhibir plenes coincidències i la voluntat de treballar juntes per bastir una confederació d'estats dels Països Catalans. “El model confederal suma llibertat i unitat”, defensava Infante, que tanmateix no descarta, si el poble ho decideix, una unió federal. El líder valencià demanava que es dissenyi un full de ruta comú “clar i ambiciós”, amb independència de quan es pugui completar, i apostava per començar denunciant l'espoli fiscal als territoris. A més, lamentava que el nou govern valencià, d'esquerres, encara no s'ha notat en àmbits com la normalització del mapa comunicatiu, el retoc de la llei electoral i l'obertura a la societat civil. Soler, pel seu cantó, creu que el discurs sobiranista va arrelant entre els partits de les Illes, i instava: “Després de 300 anys d'intents d'assimilació on cadascú ha aguantat sol i com ha pogut, és hora de restablir una certa unitat d'acció.”

El procés, en tot cas, ha de començar amb una Catalunya independent, a què va donar ple suport: “Fer costat al seu procés d'alliberament és el perquè final, cabdal, per nosaltres”. En termes similars parlava Infante, que hi afegia: “Deixeu la porta oberta, que venim!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys nou morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona
política

Albiol demana “mesures urgents” per actuar contra la multireincidència

Badalona
estat espanyol

Ábalos desafia el PSOE i reclama la seva readmissió com a afiliat

barcelona

El nou alcalde refà el cartipàs municipal

ESPARREGUERA
Política

El TSJC arxiva les autoinculpacions de diputats de Junts pel retorn de Puigdemont

barcelona