Successos

Societat

A punt per refer el bloc sinistrat

La comunitat de propietaris n'ha d'encarregar ara la reconstrucció

L'Ajuntament de Premià de Mar continua atenent les 36 famílies desallotjades

Els treballs d'urgència han tingut un cost de 600.000 euros

La Gran Via de Premià de Mar continua tallada al trànsit dos mesos després del sinistre. És l'afectació més visible i molesta per als qui es mouen pel municipi, però segur que no la més important, si es té en compte que 36 famílies continuen reallotjades per l'afectació als seus habitatges arran de l'explosió de gas que va tenir lloc en ple centre de Premià de Mar, amb el resultat final de dues persones mortes i disset més de ferides.

Alguns ja l'han batejat com “la zona 0”, arran de la quantitat de baranes i senyalitzacions que acordonen tot el perímetre. El sinistre, que va tenir lloc el 18 de setembre passat, va obligar l'Ajuntament a actuar d'urgència per salvar l'estructura del bloc on es va produir la deflagració i que ja s'ha apuntalat per reforçar-ne les quatre primeres plantes més malmeses. “Tenim un edifici amb un 85% de l'estructura que no està afectada, però la resta està molt malament”, explica a peu d'obra l'alcalde, Miquel Buch. A la segona planta del bloc, on es va produir l'explosió, han calgut molts pilars per aguantar-ne l'estructura que va quedar sense parets i en alguns punts, a causa de l'ona expansiva, sense terra ni sostre.

Finalitzats els treballs, l'Ajuntament espera que la comunitat de veïns determini l'empresa a qui encarrega la reconstrucció de l'edifici de set plantes, on hi ha 21 habitatges.

Com a mesura de prevenció, els tècnics municipals mantenen desallotjat el bloc més proper del carrer Montcada. Els veïns d'aquest edifici hi poden accedir durant el dia però no poden passar-hi la nit. No podran tornar a casa fins que l'edifici que els va esclatar al costat faci i uns mesos que s'estigui reconstruint.

“El més important és que ho podem explicar”, reflexionava en veu alta un veí del bloc, José Manuel Martos. Amb la seva dona i el seu fill aquell diumenge al matí encara no havien sortit del llit. La seva casa, a la planta baixa, va quedar ensorrada de runa i vidres. Ara el seu principal neguit és saber quan podran tornar-hi un cop l'assegurança els ha refet l'habitatge. “No sabem quan l'estrenarem, ara toca esperar que aviat refacin el bloc i que ho facin bé”, diu resignat.

A prop de l'obra, l'alcalde reconeix als veïns que no hi ha data d'inici, però confia que no s'allargarà. “Ara no s'hi treballa, però nosaltres som els primers interessats que comenci perquè paguem el lloguer del material per apuntalar-lo”, reconeixia Buch. Uns treballs d'urgència que per a les finances municipals han tingut un cost de 600.000 euros, que l'Ajuntament compta reclamar a l'asseguradora de la comunitat de veïns.

Informe dels afectats

De les 36 famílies desallotjades, l'Ajuntament ha fet un seguiment individualitzat de les seves necessitats un cop instal·lades a casa de familiars o en pisos de lloguer. “Hem intentat acompanyar i resoldre els seus neguits a molts dels que no han pogut tornar a entrar a casa seva”, explica l'alcalde. Des del primer dia s'ha ofert atenció psicològica, així com cobrir necessitats més bàsiques per garantir els àpats, roba o fins i tot estris de cuina per als qui provisionalment viuran en pisos de lloguer.

Altres situacions han agafat més de sorpresa, com el cas d'una família que no va recuperar un dels seus gats. “Cada dia se li porta menjar, perquè no vol sortir d'allà”, explica l'alcalde. Durant tres setmanes tota l'ajuda als afectats es va coordinar des del centre cívic, on es va centralitzar els equips dels serveis socials, psicològics i d'assessorament jurídic.

Botigues tancades

L'explosió va afectar greument quatre locals comercials dels blocs sinistrats, que han hagut de tancar. Un d'aquests era la ferreteria del president dels Comerços Associats de Premià, Isidre Pijuan, que podrà reobrir en les pròximes setmanes. D'altres, com ara l'acadèmia de ball i el veterinari, han buscat locals provisionals per tal de continuar-hi la seva activitat. El president de l'associació comercial reconeix que el tall de trànsit a la Gran Via resta vendes als comerciants en aquest tram, perquè la clientela ja no s'hi acosta. “Encara que molts vénen caminant, no volen obstacles al carrer, i es paralitza la venda”, indica. És per això que l'associació, conjuntament amb l'Ajuntament, prepara un pla de dinamització de cara a les festes de Nadal, quan es preveu que el taller continuarà tancat. “El primer de tot és la seguretat, perquè si passés res el remordiment seria molt gran”, diu el president dels comerciants.

35
Són els aparcaments
gratuïts que es donen als qui no poden accedir al pàrquing del bloc de pisos sinistrat.
2.078
Són els àpats que l'Ajuntament ha facilitat a les famílies afectades per l'explosió
.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia